Нова схема за телефонна измама включва вече и "банкери", помагащи при вноски за кредит. Директор на клон на банка в Нови пазар подал сигнал в полицията за това, че само за няколко часа граждани търсили информация за задължения по кредити, информира Дарик.

Казали, че получили обаждане на стационарните си телефони от непознати, които се представили за банкови посредници. Те обяснявали на хората, че имат задължения по заеми, които "лъснали" след годишно изравняване.

В един от случаите жител на града съобщил, че към момента няма заем, но му било обяснено, че кредитът е много стар и по него се дължи сумата от 200 лева. На всички "длъжници" било казано да платят навреме, за да не се стига до съдебни дела. Предполага се, че "банкерите" предлагат да се преведе сумата по нечия сметка.

До реализирана измама не се е стигнало благодарение на съобразителността на жертвите. От полицията отправят апел към гражданите, които получават обаждане по телефона от непознати, да не предоставят информация за спестяванията си, да не съобщават имат ли заеми и в какъв размер са, да не превеждат пари по сметки на хора, които не познават.