Тежката техника на строителния бранш за втори ден блокира движението в центъра на София.

Петият пореден протест на строителите започна в 8:30 часа пред Министерския съвет, като се очаква той да продължи до 12 часа. 

Машините са разположени по жълтите павета, което налага бул. "Дондуков" и "Цар Освободител" да бъдат затворени за други превозни средства.

Тази сутрин протестиращите се събраха първоначално около Двореца "Врана", след което се отправиха към "Триъгълника на властта".

Исканията на протестиращите остават непроменени - изплащане на 900 млн. лева за извършена дейност, и оставка на регионалния министър Виолета Комитова.

От строителния бранш бяха категорични, че слагат край на дебатите с МРРБ и искат спешна среща с премиера Стефан Янев. 

Снимка: BulFoto

Ако това не се случи, те се заканиха да продължат с блокадите и да започнат по-категорични действия.

Снимка: BulFoto

Вчера протестиращите внесоха нотариални покани за изплащане на задълженията по договорите. Ако това не стане, фирмите ще потърсят парите си по съдебен път.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Държавата дължи на компаниите за извършените от тях дейности по републиканските пътища общо над 930 млн. лева, от които фактурираните разходи са 222,5 млн. лева, а сертифицираните нефактурирани разходи - 710,5 млн. лева, за дейности по текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа. Има и неплатени 62 млн. лева от миналия зимен сезон. ББКП настоява да бъдат получени поне 600 млн. лева до края на годината.

Вчера от МРРБ заявиха, че финансовите претенции на бранша трябва да бъдат отправени към следващото Народно събрание. За зимното поддържане 46-ият парламент осигури 100 милиона лева, които ще отидат в пътния бранш не под натиска на улицата и не с политически цели, а срещу изрядно оформени двустранни споразумения между АПИ и съответните фирми, посочиха от регионалното министерството.

Снимка: BulFoto

Днес пред журналисти председателят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков каза, че няма за какво да се сключват нови споразумения по действащите договори. По думите му разпределянето на излишъците в държавния бюджет с Постановление на Министерския съвет не е обявено за незаконна практика. С прехвърлянето на топката към следващия парламент правителството абдикира от отговорността си, заяви председателят на Камарата.

Малко по-късно част от протестиращите отидоха пред МРРБ, където скандираха "оставка" и носеха плакати с надписи "Пътният бранш е пред фалит", "Ще има зима без снегорини".

 

Хората очакват резултат от срещата на собствениците на пътните фирмите или упълномощени от тях лица, които имат права да вземат решения по конкретните договори за текущ ремонт и поддръжка, с министър Виолета Комитова, която по-рано днес отново ги покани на среща в 13:00 ч. във ведомството.

В срещата ще участва и и.д. председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Ивайло Денчев.