Строителите от Българската браншова камара "Пътища" излизат на протест с искане за изплащане на дължимото и оставка на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.


Протестът ще започне от 8:30 часа пред Министерски съвет и ще продължи до 12:00 часа. През това време ще бъдат блокирани бул. "Дондуков" и "Цар "Освободител".

От рано сутринта на бул. "Цариградско шосе", на входа за София, има плътна колона от строителна техника, която вече влезе в града. Очаква се в протеста да се включат над 100 машини.

От полицията съобщиха, че ще глобят водачите на тежка техника с по 30 лева. защото по закон нямат право да влизат в столицата. Сборният пункт на протестиращите е при Враня в 8,30 часа.

След това колоната ще премине по "Цариградско шосе" към Министерския съвет. От 7 до 12 ч. има въведени и ограничения в центъра на столицата.

Припомняме, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви, че ще се договаря с всяка пътна фирма поотделно за парите, които ѝ дължи държавата за свършената работа. Разговорите ще се водят лично със собствениците на фирмите, без посредници, за да излязат собствениците на светло. Индивидуалният подход е единственият начин за решаване на спора, тъй като той е различен за всяка фирма. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие арх. Виолета Комитова, която даде брифинг след третия национален протест на пътно-поддържащите фирми.

Спор между двете страни относно дължимата сума няма и тя вече надхвърля 930 млн. лв. за текущ ремонт и поддържане на пътищата. От тях 222.5 млн. лв. са фактурирани, а близо 710.5 млн. лв. са сертифицирани разходи към 30 септември 2021 г.

Вече четири месеца двете страни не могат да се разберат как да бъдат изчистени задълженията. Това е причината работници от пътно-поддържащи фирми да излизат на протест.