Тревожен ръст на заразените с коронавирус за 24 часа. Данните от Единния информационен портал за последното денонощие сочат, че новите случаи са 166, като 60 от тях са в София.

Това е най-високият брой заразени за 24 часа. Досега най-високият ръст на регистрирани позитивни с вируса беше 134. Така общият брой на положителните с COVID-19 в страната става 4408 души.

Направените за денонощието PCR тестове са 2775, като активните случаи са 1827.

384 души са хоспитализирани, като от тях 16 са в интензивно отделение. Общият брой на починалите от коорнавирусна инфекция у нас вече е 211 души, като още двама са издъхнали през последните 24 часа.

Разпределението на останалите нови случаи по области е: Благоевград с 6 нови случая, Бургас - с 4, във Варна са 8 новите заразени, Велико Търново - 3, Видин и Враца - по 1, Габрово - 2, Добрич - 1, Кърджали - 2, Кюстендил - 13, Пазарджик - 4, Перник - 1, Плевен - 5, Пловдив - 13, Разград - 5, Русе - 2, Сливен - 6, Смолян - 5, София област - 15, Стара Загора - 5, Шумен - 4.

Излекуваните от инфекцията досега са 2370 души, а за последните 24 часа - 107 пациенти.

За първи път от месеци Европа регистрира ръст

на заразените с коронавирус на фона на разхлабване на ограниченията, съобщават от Световната здравна организация.

На 11 места, включително Армения, Швеция, Молдова, Северна Македония, Албания, Босна и Косово, ускореното предаване на заразата е довело до значително нарастване на случаите, констатира регионалният директор Ханс Хенри Клуге. Той предупреди, че без съответни мерки, здравните системи ще бъдат доведени до ръба на възможностите им.

Повече от два милиона и 600 хиляди случаи на COVID-19 и 195 000 смъртни случаи са регистрирани в Европейския регион на СЗО, който обхваща 54 страни и седем територии в Европа, Близкия изток и Централна Азия. Дневно се отчитат 20 хиляди нови случаи и над 700 починали.

Страни като Полша, Германия, Испания и Израел са предприели бързи действия за овладяване на огнища в училища, мини и заводи за преработка на храни, отчита д-р Клуге.

СЗО очаква заразата да затихне в повечето страни с напредването на лятото, но предупреждава, че трябва да се готвим за есента, особено при отсъствието на ефективно лечение и ваксина срещу коронавируса.