Над 60 процента от гражданите на Република Северна Македония са против подписването на анекс към Договора за добросъседство с България, с който да се гарантира, че Република Северна Македония няма териториални претенции към България, няма да се меси във вътрешните й работи и няма да навлиза в други въпроси, включително за идентичността и националността, съобщава македонският сайт Експрес.

Това показват резултатите от анкета на агенция М проспект, в която 61,9 на сто от анкетираните са изразили несъгласие с евентуална такава стъпка.

Една трета - 33,5 на сто са съгласни да бъде подписан такъв анекс, четири на сто не знаят, а 0,6 на сто от анкетираните са отказали да отговорят на въпроса.

На въпрос относно искането на България за нов анекс към Договора за приятелство, говорителят на правителството на Северна Македония Душко Арсовски обяви още преди два месеца, че позицията на правителството е, че няма необходимост от нов договор или анекс към съществуващия.

Скопие има готовност да излезе с обяснение по този въпрос и би осъдил говора на омразата в двете държави. Той призова заинтересованите страни да подкрепят този апел и заедно да предотвратят нова вълна на омраза във всяка посока, която би оказало влияние, включително на преговарящите и на историческата комисия. Според него историческите спорове трябва да бъдат решени от експертите от двете страни, които участват в работата на комисията.

По отношение на въпроса за македонския език говорителят подчерта, че вече е ясно, че македонският език и идентичност са потвърдени от ООН факти и правителството смята, че по тази тема не може да съществуват дилеми.

"Надявам се, че пред първата половина на 2021 г. в много по-спокойна обстановка и в двете страни ще успеем да намерим решение, за да продължим с формалностите включително провеждане на първата междуправителствена конференция, а по-нататък с отваряне и затваряне на глави, в преговорите за присъединяване към ЕС", каза неотдавна премиерът наРСМ Зоран Заев, представяйки план "Акция 21-ва" за европейски стандарти в страната.