138 060 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя Pfizer/BioNTech и 14 400 дози от ваксината на Oxford University/AstraZeneca пристигнаха в България днес, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в сряда, 28.04.2021 г., от производителя Johnson and Johnson - 12 000 дози.

Днес ще бъде издадена и заповедта за начина, по който туристи да могат да влизат в страната, съобщи министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов на среща при премиера в оставка Бойко Борисов.

Това ще става по три начина - с ваксинационен сертификат за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19, с отрицателен PCR или антигенен тест, с документ за преболедуване на коронавирусната инфекция не повече от 6 месеца от датата на влизането в страната.

Проф. Ангелов съобщи и че се работи по организация на ваксинирането на сънародниците ни в Западните покрайнини.

"По отношението на Плана за възстановяване и устойчивост искам да кажа, че той ще реши изключително важни проблеми в здравеопазването. Заедно с това ще намалее смъртността от едно от водещите заболявания в страната, а именно мозъчният инсулт", добави още здравният министър.

"Изключително важно е днес да излязат заповедите за туризма. Ние вече имаме стотици хиляди ваксини, и то от тези, които българите най-предпочитат. Така че по 20 000 на ден трябва да се слагат", заяви премиерът Бойко Борисов.