Това каза пред журналисти в Бургас говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Предмет на разследванията са не само умишлени или неумишлени действия за безстопанственост, но и умишлено и съзнателно сключване на явно неизгодни договори. Ако се съберат доказателства за това, че високопоставени длъжностни лица, включително министри или зам.-министри, които са дали разрешение за упражняване на медицински дейности в нарушение на закона, ще бъдат обвинени по заведените дела от Софийска градска прокуратура“, уточни тя.

По думите на Арнаудова под прицела на прокуратурата са действията на лица, в резултат на които УМБАЛ-Бургас, както и още няколко болници на територията на страната, са доведени до изключително тежко финансово състояние. Както вече съобщиха от държавното обвинение става въпрос за безстопанственост, като едно от здравните заведения е "Пирогов".

„Главният прокурор е разпоредил разследването да се ръководи от Софийска градска прокуратура. Събират се и към този момент доказателства и за болницата в Бургас, и за останалите болници. Очакваме до края на този месец Министерството на здравеопазването да ни изпрати допълнителни материали за всички останали болнични заведения в страната. Разпитват се свидетели, ще бъдат назначени и експертизи", добави Арнаудова, цитирана от "Фокус".

Тя припомни, че началото на инкриминирания период е от декември 2010 година. По думите й първите индикации за органите на реда за извършвани престъпления в болниците са протестите във врачанската болница. След това Сотир Цацаров се е самосезирал.

„Много бързо се установи, че в болницата реално работи забраненият от 2010 година модел на болница в болницата“, добави говорителката му.

По думите й главният прокурор е разпоредил извършването на проверка на всички такива сключени договори, които са над 326 договора в страната. Била е възложена е и проверка на МЗ.