Има сериозни разрушения на пътната и железопътна инфраструктурата в района на Свищов вследствие на дъждовете и градушките.Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

"По линия на МВР и пожарната още от вчера сме във връзка с кмета на Свищов и работим съвместно. Към момента няма пострадали хора, но има сериозни разрушения на пътната инфраструктура - пътна и железопътна", заяви Маринов.

Той обясни, че предстои да бъде направен обход на мястото, което е пострадало от градушките и силните дъждове.

"Задвижена е процедурата по оформяне на необходимите документи и преписки, за да може на следващото заседание на комисията по бедствия и аварии от фонда, който е предвиден за възстановяване, да възстановим максимално бързо инфраструктурата", обясни той.

Маринов подчерта, че към момента се почистват затинените места.

"Така че ако се изсипе друг дъжд, да могат водите да се оттичат и да няма други нарушения на инфраструктурата", обясни той.

Попитан как върви издирването на Стоян Зайков, който е основният заподозрян за убийството на Милена Шишкова в Костенец, министърът каза, че е разширен периметърът на разследването.

"Предприехме действия по защита съвместно с прокуратурата на евентуално застрашени лица, които са имали отношения - както семейни, така и спорове в миналото, с евентуалния извършител. Те са евакуирани и не се намират на територията на Костенец", обясни вътрешният министър.

"Сигурността наистина е скъпо нещо. Но ние сме длъжни да защитим гражданите и да издирим извършителя на тежкото престъпление", каза още Маринов. Той поясни, че са планирани действия в различни направления.

На въпрос дали е станало ясно на кого принадлежи намереното оръжие, Маринов отговори, че експертизите за ДНК профили все още продължават. "Към момента не можем да твърдим, че това е оръжието, с което е извършено второто убийство".

Маринов поясни, че се разширява периметърът на претърсване.

"Получаваме много сигнали, които ежедневно проверяваме - от най-различно естество, включително и такива, които мога да определя като злонамерени. Затова искам да призова да не се пускат злонамерени сигнали", каза още той.

Гарантирам бързината на службите и на взимането на решение за обезщетение на пострадалите от градушката. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща със земеделски производители в село Морава.

Десислава Танева посочи, когато приключи обследването на пострадалите земеделски земи и дойдат протоколите за обработка, решението за обезщетение ще бъде взето веднага. Тя уточни, че екипите, които ще изследват щетите в Свищовско, са умножени по три. Министърът на земеделието заяви, че към момента друг екип на Министерството е в община Летница. "Днес сутринта почти заедно пътувахме, тъй като там има същите процеси", каза Танева.

По думите й прогнозите са, че са възможни градоносни процеси до средата на юни.

"Ще изчакаме да видим дали ще има още подобни събития, дано да няма. Тази помощ като компенсация ще я гласуваме веднага. Има бюджет за това и той бе гласуван още в петък", изтъкна министърът на земеделието.

Министър Танева уточни, че в петък на Управителен съвет на ДФ "Земеделие" са гласувани 4 млн. лв. по държавна помощ, която се прилага всяка година за обезщетение при 100% пропаднали площи при бедствие.

"Не е добър поводът, по който се срещаме. В тази ситуация трябва да видим и добрата страна, че все пак човешкият живот е съхранен. В този случай всичко изглежда поправимо. Искам да използвам случая да поздравя земеделските производители за съпричастността към обществените проблеми. Сега по селата, по които минаваме основните хора, които и с техника помагаха на кметовете на населени места, са земеделците. Така става и през зимата", допълни Танева.

Според нея тези неща трябва да се оценяват, когато се говори за земеделието. Танева отчете, че като цяло за страната към момента са пострадали по-малко земеделски земи, отколкото предходни години.

"От градушки са пострадали към момента около 70 хил. дка без тези, които ще дойдат от вашето население място. Помощта и компенсацията е по-висока, когато има застраховки", допълни Танева.