Баркроловете са забранени за този сезон, предвид ситуацията в момента, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на блиц контрола в рамките на ресорната парламентарна комисия. Пред журналисти тя уточни, че предстои "Слънчев бряг" АД да изготви съответните указания в тази връзка, предаде БТА.

Именно в курорта среднощните алкохолни обиколки по барове, от които се възползват предимно много британски и други чуждестранни туристи, досега бяха изключително развити. Дори вече бившият вицепремиер Валери Симеонов води битка срещу тях заради шума, който се вдига от нощните заведения.

По повод предстоящото отваряне на ресторантите и в закритата им част от 1 юни, министърът каза, че заедно със здравното министерство се подготвят указания, които най-общо ще са аналогични на тези за откритите площи и терасите.

По отношение на предложението на министъра от 15 юни, в зависимост от епидемичната обстановка, да бъдат отворени дискотеки, нощни и пиано барове Ангелкова каза, че днес или утре да бъдат финализирани отново със здравното министерство указанията за отварянето им.

Министърът подчерта, че датата на отварянето на тези заведения е избрана и във връзка с подготовката на предстоящия сезон и планирането на организирания туризъм и на чартърния капацитет. Затова за България всяка предвидимост е важна и най-вече за конкурентното й предимство, допълни министърът като отново подчерта, че водещ критерий ще е епидемичната обстановка в страната.

В отговор на друг депутатски въпрос - кога се очаква да бъдат отворени границите с Румъния за пътувания и с цел туризъм, министърът каза, че се очаква отговор от страна на румънската държава за това кога те ще имат готовност да отворят границите си с оглед на това, че се очаква одобрение от техния парламент на аналогичния на българския закон за мерките след извънредното положение. По информация от нейния румънски колега има очакване до края на тази седмица да има отговор на този въпрос.

В отговор на въпрос за намаляването на броя на спасителите по плажовете за това лято, гласувано с промени в Закона за здравето, министърът уточни, че това е правна възможност за концесионерите и наемателите, след това по преценка на Министерството на туризма се утвърждава конкретна схема, която ще е съобразно публикувани указания, дали искането им ще бъде удовлетворено или не. Контролът е отново от министерството, като се предвидени строги наказания.

Ангелкова подчерта, че няма да бъде допуснато да бъдат поставени в риск туристите и допълни, че ако се наложи да има по един спасител - например през юни, когато се очаква да има ниска заетост спрямо предходния период, или през септември, ще се направи организация, според която ще има задължително допълнителен спасител, който да може да реагира и евентуално при необходимост да замени колегата си. Предстои на страницата на ведомството да бъдат публикувани конкретни указания, съгласувани с БЧК, как да се изпълнява тази законова разпоредба.