17 плажа по Черноморието ни ще бъдат с безплатни чадъри и шезлонги това лято, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в Слънчев бряг.

Повечето от тях са на Южното Черноморие, но не са най-големите. Без пари ще са шезлонгите и чадърите на "Каваци-юг", "Каваци-север", "Елените", ММЦ-Приморско, централния плаж в Царево, Ахелой, "Обзор-юг" и други, които тя не изброи.

"Вече имаме пълна готовност по отношение на цените, които са предложили концесионерите и наемателите. От 132 плажа, които са сключили договори за наем и концесия, 17 ще бъдат с нулеви цени. Останалите варират от 1 лев до 5 лева“, поясни Ангелкова.

В Златни пясъци, например, цените ще са от 2 лева, в Албена - 1 лев, в Балчик - 1,5 лева, но цените на другите плажове във Варненско още не са уточнени. В Слънчев бряг - цената ще е 4 лева, в Созопол - между 3,5 и 4 лева, в Равда цената също ще е 2 лева, уточни тя. 

„Като цяло цените наистина са доста намалени и аз се надявам това допълнително да привлече интереса както на българския турист, така и когато говорим за записванията през туроператорите на чужденци“, заяви министърът. 

След 1,20 лева за чадър и шезлонг миналото лято в Бургас, тази година сянката на пясъка за тях ще е напълно безплатна. Това няма да се отрази на безопасността и хигиената на плажа, твърди концесионерът пред bTV.

На съседния плаж – Крайморие, вече са готови за туристи. След направените разчети концесионерът е изчислил, че няма как да дава без пари плажните принадлежности. Затова ги намалява наполовина.

„Миналата година беше цената 8 лева на чадър, на шезлонг. Създали сме социална дистанция между чадърите, която е 7 метра. Гостите по този начин ще имат възможност да преминават през един коридор от 4 метра“, обясни Христо Пенев, зам.-директор ”Експлоатация” в „Албена“.

Концесионерите настояват заради изискването за по-голямо отстояние между чадърите свободната зона да бъде намалена. Такава мярка обаче не е обсъждана, уточни министърът на туризма.

До 30 май тя ще изпрати уведомление до концесионерите на базата на техните предложения за реципрочното намаление на таксите им. Тези, които са платили авансово концесионните такси за Сезон 2020, ще бъдат обезвъзмездени за следващата година. Ангелкова каза, че концесионерите на "Албена" и "Златни пясъци" са платили изцяло таксите си, но те ще бъдат прехвърлени за 2021 г.

"Това се отнася и за наемателите на плажове платили 100 процента от наемната вноска", обясни министърът.

Тя обяви, че неспазването на разпоредбата за 50-процентното намаление на плажните принадлежности ще бъдат налагани глоби на концесионери и наематели в размер на 50 хиляди лева. При повторно нарушение санкцията ще е 100 хиляди лева.

Ние се намираме в една изключително тежка ситуация за сектора и никой по никакъв начин не е планирал, че това лято ще протече по този начин. Напротив - януари месец ние бяхме изключително оптимистично настроени и калкулирахме ръст от 10 на сто. Само няколко месеца по-късно обаче ние се опитваме да минимизираме разходите. Със сигурност сезонът ще бъде много труден. За нас е важно да привлечем колкото се може повече туристи. Важно е с общи усилия да се върви напред, защото в момента стартира договарянето за 2021 година и това прави ситуацията още по-сложна, каза Ангелкова.

Преди дни правителството и бизнесът се разбраха на 1 юни да стартира безплатна онлайн система за резервации на име "Преоткрий България". Целта на платформата е да се подпомогне българският туризъм заради затрудненията в рамките на пандемията от коронавирус. Платформата е съвместен продукт на международни, български компании и държавата. В нея могат да се регистрират всички производители на храни, хотели и ресторанти в България.

Идеята е българските потребители да могат да изберат най-добрата услуга за почивка през лятото в нашата страна. Нейното съдържание ще е елементарно - потребителят си избира място за почивка и вижда всички оферти, а във всяка от офертите ще има описано какви са мерките, има ли тестове, какви са басейнът, плажът, чак до менюто на ресторанта, уточниха инициаторите.