Те се надяват това да положи началото на хранителна революция, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

140-грамовият бургер, чието производство е струвало 250 000 лири (около 380 хиляди долара), бе направен от нишки месо, получени от размножаването на мускулни клетки, взети от жива крава.

Смесени със сол, яйца на прах и галета за подобряване на вкуса, и оцветени със сок от червено цвекло, месото в лабораторния бургер ще има вкус, подобен на обикновения бургер, твърдят учените.

Проф. Марк Пост от холандския университет в Маастрихт, чиято лаборатория разработи месото, заяви, че бургерът е безопасен и има потенциала да замести обикновения хранителен режим на милиони хора.

Проф. Пост донесе бургера на пресконференция в телевизионно студио на поднос с метален похлупак. Той беше сервиран на двама доброволци - американския кулинарен писател Джош Сконвалд и австралийската изследователка на храните Хани Ретцел.

"Очаквах текстурата да е по-мека...Зная, че няма никакви мазнини в него, така че не знаех доколко сочен ще бъде. Близко е до месото, но не е толкова сочно. Консистенцията е идеална, но ми липсват солта и пиперът", заяви Ретцел след първата хапка.

Сергей Брин, един от съоснователите на Google, е един от финансовите благодетели на проекта.

Учените се надяват, че откритието им ще помогне да бъде удовлетворено растящото в цял свят търсене на телешко, овче, свинско и птиче месо, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Пред журналисти проф. Пост заяви, че за производството на синтетично месо са нужни 99% по-малко земя, отколкото за отглеждането на домашни животни, а също от 82% до 96% по-малко вода.
Освен това количеството на изхвърлените парникови газове ще се намали с 78-95%.

Естествено, производствената цена на истинското месо е несравнима с тази на първия изкуствен хамбургер.

Според експертите изкуственото месо може да се появи в супермаркетите през следващите 10 години.

От британската агенция за хранителни стандарти предупреждават, че преди да започне продажбата на подобен вид изкуствено месо, то трябва да бъде подложено на строга проверка и да се оцени безопасността му за здравето на хората.

Вегетариански ден

Германската партия Зелени призова за въвеждането на вегетариански ден веднъж седмично в столовете на всички германски учреждения, предаде междувременно ДПА.

"Вегетарианският ден ще бъде чудесен начин да видим как може да се прехраним без месо", заяви лидерът на парламентарната група на Зелените Ренате Кюнаст.

Германците консумират средно по 60 килограма месо на година. Много диетолози предупреждават, че това е прекалено много.