Ще мине ли АМ "Струма" през ценните разкопки край Покровник? Археологът проф. Николай Овчаров каза в студиото на "България сутрин", че доц. Здравко Димитров, който е ръководител на разкопките по трасето на магистрала "Струма", му е споделил, че комисия от експерти вече е посетила обекта и са на същото мнение, което споделят двамата археолози, а именно находките да бъдат пренесени.

"Реално сградите са много по-малко, по-голямата част от тях са направени на кал и те много по-трудно могат да бъдат съхранени. Добре запазените сгради са гробницата, част от тази вила, една баня и една църква", обясни проф. Овчаров в ефира на "България сутрин".

Доц. Здравко Димитров, който е ръководител на разкопките до село Покровник, обясни пред камерата на Bulgaria ON AIR, че е запознал премиера и министрите с откритите находки. Това стана по време на посещението на Бойко Борисов и част от правителството на мястото, където и местни жители протестираха с искане археологическите находки да бъдат запазени, а магистралата преместена.

"Аз лично предпочитам този вариант, за който говорих от самото начало, а именно пренасяне на целия комплекс без никакво нарушаване, съвсем близо встрани, в рамките на същата археологическа среда, така че от една страна да не се наруши трасето и сроковете на автомагистралата, а от друга - да се запази изцяло тази част от археологическия паметник, която има най-голяма експозиционна стойност", каза доц. Димитров. По думите му това е едно нормално решение, което запазва паметника.

Доц. Кирил Ангелов, преподавател по инженерна геология пък акцентира на това, че магистрала "Струма" се проектира от много години и правенето на завой около селището ще бъде ужас за проектантите.

"Те променят всички километражи надолу от този участък. Това означава смяна на проектите, означава един изключително мащабен нов проект, преработки, което е истински ужас", категоричен беше доц. Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни също така, че това ще забави самото строителство и всичко ще изисква допълнителни средства.