Продавачи и собственици на търговски обекти се оплакват от зачестилите кражби през последните месеци. Най-много се крадат хранителни продукти и дрехи, а заловените са предимно млади хора, предаде БНТ.

Затова и магазинерите са започнали да поставят снимки на крадците, направени от видеокамери, още на входа на магазините, за да могат хората да видят лицата им и да се пазят от тях.

Един от собствениците на хранителен магазин е поставил десетки видеокамери, с които се наблюдава всяка част на търговския обект. Въпреки това всеки ден стават кражби. Да се вземе стока от рафтовете, без да се види лицето на човека обаче е невъзможно, защото записите се правят с няколко камери едновременно.

Управителят на супермаркета казва, че от тях много лесно се вадят снимки на крадците.

"Залавяме ги, както си е по реда, описва се, извикваме полиция, даваме си ги на прокуратурата. И вече от тук нататък всичко е в ръцете на органите", заяви управителят на магазин Валери Николов.

Продавачите и управителят на магазина са нарекли мястото със снимките „стената на срама". Разказват, че това е наказанието им срещу крадците.

"Идеята е когато го залепиш нали, той да се почувства засрамен. И да го знаят в квартала. И мисля че има доста добър ефект", допълни Николов.

Клиентите пък разказаха, че са доволни от разлепените снимки: "Стига всеки да си получи заслуженото, като бъде хванат".