Това е установила проверка на Инспектората към ВСС (ИВСС), съобщиха във вторник от институцията, цитирани от "Правен свят".

Инспекторатът е проверил 111 заявления от граждани за нарушаване на правото им на разглеждане и решаване на делата в разумен срок за периода 1 юли – 30 септември 2017 г.

Визираното производство е едно от 40-те заявления по наказателни дела. Общата му продължителност е 14 години, 1 месец и 4 дни. Делото, което е за кражба на сървър, компютърна конфигурация и принтер, е образувано в Софийския районен съд през 2003 г.  

В съдебна фаза то е продължило 13 години и 8 месеца, като за този период са се сменили 5 съдебни състава. Насрочени са 33 заседания, от които са проведени само 4. Основното забавяне се дължи на пропуските на съда по възлагането на двете съдебни поръчки – първоначално за призоваването, а след това и за разпита на свидетел, който живее в чужбина, се посочва в съобщението на Инспектората.

Година и осем месеца отнема на съда да изготви първата съдебна поръчка и 8 месеца - втората. При изпълнението на втората е допусната грешка, като документите са изпратени във Великобритания вместо в Шотландия, при условие, че адресът на свидетеля е бил известен по делото.

Сред причините за забавянето на производството е и неравномерното насрочване на заседанията – през 4-5 месеца, като едно заседание е насрочено за след 9 месеца.

Вина за продължителния процес има и подсъдимият, който е подател на заявлението за обезщетение. Той не се е явил на 8 съдебни заседания, което е забавило производството с около 4 години. За неявяването си е представил болнични листове и епикриза за претърпяно пътно-транспортно произшествие.