Организатори на инициативата са ротарианските клубове в Пирдоп и Охрид и сдружение „5 септември", предаде КРОСС.

В парка е поставена и паметна плоча, която да напомня за трагедията. "Идеята беше обща и обединихме усилията си, за да я реализираме", каза Георги Георгиев от ротарианския клуб на Пирдоп. Той допълни, че са срещнали изключителна подкрепа от страна на кмета на Охрид и други ключови фигури от местната власт на града. Като дойдат близките на загиналите, ще има къде да поседнат и да отдадат почит в памет на загиналите, коментира Георгиев.

Освен близки на загиналите и оцелели от трагедията в инициативата днес са участвали и македонски граждани, участвали в спасяването на българските туристи.

Преди да присъстват на откриването на монумента, сънародниците ни отидоха до брега на езерото, край къмпинга Елешец - най-близкото място до района, където стана трагедията, допълни Дарик.

Година след инцидента в Македония са повдигнати обвинения за него на двама души - на капитана на кораба „Илинден" Сотир Филевски и на издалия разрешението за експлоатацията му Бранко Баич. У нас Димитровградският районен съд призна за виновна Боряна Георгиева, която организира злополучната екскурзия до Охрид. Тя беше наказана да плати глоба в размер на 4500 лв.

Корабът „Илинден" потъна в Охридското езеро на 5 септември миналата година. На борда на плавателния съд имаше близо 50 български туристи, 15 от тях се удавиха. Корабът пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра.