Окръжната прокуратура в Пловдив привлече на 9 април като обвиняеми митническите инспектори от митнически пункт „Капитан Андреево“ Красимир Добрев и Димитър Ковачев за длъжностни престъпления, съобщиха от държавното обвинение.

Двамата са обвинени за това, че в периода 16.03.2015 – 29.03.2015 г. са допуснали през българо-турската граница 7 товарни автомобили, превозващи цигари без бандерол на обща стойност 557 189 975 лева без да извършат дължимия по закон митнически надзор и контрол.

От деянието са настъпили значителни вредни последици за бюджета на Република България, а именно такива от имуществен характер, както и такива, изразяващи се в създадени смущения в нормалното функциониране на митническия режим, мотивират се от прокуратурата.

С действията си Красимир Добрев и Димитър Ковачев са компрометирали авторитета и са разколебали доверието на гражданите, добавят от държавното обвинение.

Красимир Добрев не е осъществил контрол и надзор над превозваните акцизни стоки, а Димитър Ковачев, като отговорник на оперативно звено на митнически пункт „Капитан Андреево“, не е осъществил ефективно ръководство над цялостната дейност на подчиненото му звено, се конкретизира в съобщението.

Повдигнатите обвинения са по досъдебно производство, започнало в края на март т.г.

Каналът, обвинените и съдът

Пловдивският апелативен съд отказа днес да освободи от ареста митничар и петима мъже, задържани за контрабанда на цигари през ГКПП "Капитан Андреево", съобщи БТА.

Митническият служител Димитър Ковачев е бил отговорник на смяна на 29 март, когато в страната ни е влязъл турски камион, натоварен с контрабандни цигари за около 8 млн. лева.

Адвокатът му Орлин Търновалийски заяви пред съда, че контролът на камионите бил затруднен заради ремонта на граничния пункт. Същата нощ имало засилен трафик на лични коли и митничарят бил ангажиран с тях, а не с "тировете", посочи защитникът.

Магистратите оставиха и шестимата задържани в ареста. Сред тях са шофьорът на камиона с цигарите Ремзи Караибрахимоглу, както и братята Емил и Атанас Петрови, и бащата и синът Николай и Стефан Пещерлиеви. Те, според държавното обвинение, са имали намерение да разтоварят камиона.

Обвиненията срещу тях са за "държане на безакцизни стоки".

Според прокуратурата каналът е действал няколко седмици. В страната ни са влезли най-малко 17 камиона с контрабандни цигари преди акцията по пресичането му.

Спецоперация на "Капитан Андреево"

МВР съобщи за провеждаща се спецоперация на "Капитан Андреево" по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов. В нея са включени служители на Главните дирекции "Национална полиция“ и „Борба с организираната престъпност“, както и мобилни екипи на Агенция "Митници"-София.

Основната цел на операцията е противодействие на контрабандата през държавната граница. При установяване на данни за престъпления, ще се предприемат незабавни действия за доклад в прокуратурата.

Служителите изпълняват дейности по организация на движението на моторни превозни средства и лица през граничния пункт и взаимодействат пряко със структурите на ГД "Гранична полиция", поясняват от МВР.

Митничарите и граничарите, меко казано, абсолютно ненадеждно охраняват границите, заяви вчера премиерът Бойко Борисов.

По думите му резултатите в борбата с контрабандата са повече от отчайващи.

Борисов обяви, че е дал срок до сряда да го убедят в противното. Ако това не стане, той е готов да предложи обединяване на НАП и Агенция "Митници".