Кметът на Ямбол Валентин Ревански е един от многото срещнали се с коронавируса. Пред Kmeta.bg той дава едно по-различно интервю, свързано с КОВИД-19 и начина, по който можем да се справим с него.

- Господин Ревански, готова ли е Вашата община да се изправи пред очакваната трета вълна на коронавируса?

- Да, готови сме да реагираме по отношение на това, което трябва да направи община Ямбол. Винаги сме казвали, че лекарите от областната болница може да разчитат на нас. Помагали сме с дарения, предоставяли сме общински жилища за медицински специалисти. И ще продължим да го правим, когато се налага. Детайли по този въпрос може да сподели директорът на МБАЛ "Свети Панталеймон" д-р Рунков, когото уважавам много като лекар специалист.

- В края на миналата година Вие се сблъскахте с коварния вирус. Тежко ли беше?

- За съжаление много хора се сблъскаха с тази болест. В първите дни на заболяването бих определил симптомите като средно тежки, но след прием на съответните медикаменти състоянието ми се подобри значително.

- Как се лекувахте? Споменахте за "вълшебното" действие на Ивермектин.

- Да, така е. Публично споделих за това как ми подейства Ивермектин. Медикаментът ми беше предоставен от мой близък. Искам да подчертая, че е важно приемът на лекарството да става, след като бъде проведена консултация с медицински специалист.

- Предполагам, че сте се съветвали със специалист и не сте го приемали на своя глава?

- Разбира се. Консултирах се с д-р Милена Янкова, която е родом от Ямбол, но практикува в столицата. Тя ми обясни за медикамента и как може да бъде намерен. Под нейно ръководство започнах прием на лекарството в продължение на три дни. Нейният съпруг, тогава болен от КОВИД-19, също използваше Ивермектин в съчетание с антибиотик.

- Колко време след започване на приемането му се усети положителният ефект?

- На втория ден след приема вече нямах температура и се чувствах значително по-добре. Единствено имах болки в гърлото, които намаляха, след като използвах гранофурин.

- Ивермектин вече е на пазара в България. От полза ли ще е в битката с ковид?

- На този въпрос е най-добре да Ви отговори медицински специалист. Това, което аз споделих, са мои лични впечатления, които, надявам се, могат да бъдат от полза за хората.

- Смятате ли, че държавата закъсня с т.нар. зелена светлина за лекарството?

- Не искам да давам такава оценка. Имам лично мнение по въпроса, но предпочитам да не го казвам публично. Но да, аз го използвах, преди да бъде одобрено.