Търсенето на решение за бъдещето на болничната помощ е въпрос на провеждане на хоризонтална политика в цялата страна. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушване в парламента за актуалното състояние на системата на здравеопазването в Северозападна България, предаде БТА.

Министърът отбеляза, че това се осъществява чрез предстоящи нови медицински стандарти, вече одобрени нови цени на клинични пътеки, предстоящ национален рамков договор за три години, правила за добра медицинска практика. Министър Ананиев добави, че предстоят и инвестиции по проект за модернизация на спешната помощ, нова политика в областта на специализацията и увеличаване на приема на студенти по медицина и на професионалисти по здравни грижи.

В някои болници в Северозападна България има проблем не от хоризонтален, а от някакъв регионален характер, свързан с демографската криза и липсата на медицински специалисти, каза той. Там има въпроси, които трябва да се решат, и те са свързани и със стандарта на живот на хората, трябва комплекс от мерки, посочи министърът.

По думите му трябва да се търси по-специфичен механизъм, който да позволи тези болници да функционират нормално, въпреки демографския проблем и липсата на лекари.

Демографска характеристика на района

Общото население на областите Видин, Враца и Монтана е 377 051 души, което е 5.4 на сто от населението на страната. Бебетата са 2955, във възрастовата група до 17 г. са над 60 хил. души, до 64-годишна възраст - 217 хил., а над 65 години - 98 474 души.

В трите области населението в младите възрасти е по-малко от средния показател за страната, допълни той. С непрекъснати здравноосигурителни права са 325 729 души. В трите области работят общо 626 лекари, а общият брой на болниците е 19, отбеляза Ананиев.

Какви са очакванията за болниците в района

За капиталови разходи в болницата "Св. Петка" - Видин, са предвидени 570 хил. лв., за МБАЛ "Христо Ботев" - Враца, - 1 299 500 лв., за болницата в Монтана - 310 хил. лв., посочи още министър Ананиев.

Ананиев допълни, че в болницата във Враца очакванията са за ръст на приходите с над 30 на сто още през следващото тримесечие. Ще се търси механизъм за осигуряване на медици за спешна помощ, образна диагностика и реанимация, както и ще се ползва максимално потенциалът на 19 специализанти. В болницата ще се възстанови инвазивната кардиология и отделението по съдова хирургия. Водят се преговори за предоставяне на банков заем, за да се елиминират просрочените задължения на болницата, които са над 8 млн. лв., каза министърът.

Във Видин болницата обслужва банковия си заем равномерно, но там има недостиг на кадри и две отделения не работят с пълния си капацитет. Намирането на специализанти и нови лекари е от ключово значение за болницата.

В Монтана дейностите се развиват ефективно, недостиг има само на уролози.

Няма нужда да се закриват отделения и клиники, а има нужда да се оптимизират и стабилизират, като основният проблем е човешкият ресурс, подчерта Ананиев.

Каквато и оздравителна програма да има, когато тече 10-процентната лихва, нищо не е в състояние да помогне на лечебните заведения, но за болниците във Видин и Враца сме в много напреднала фаза на разговори с кредиторите, заключи здравният министър.

Нови линейки за спешните центрове

Трийсет нови линейки, купени по проект за модернизация на спешната помощ, ще бъдат осигурени за центровете за спешна медицинска помощ и техните филиали в областите Видин, Враца и Монтана. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушване в парламента за състоянието на здравеопазването в Северозападна България.

В област Видин ще бъдат осигурени девет линейки, като четири ще останат във Видин, за Белоградчик са предвидени две, за Кула, Брегово и Димово - по една, посочи министър Ананиев.

За област Враца са предвидени 12 линейки, от които пет ще останат във Враца, две ще има в Бяла Слатина, а в Оряхово, Мездра, Козлодуй, Криводол и Роман - по една.

В област Монтана ще има девет линейки. Три от тях ще бъдат в Монтана, две - в Лом, а в Берковица, Чипровци, Вълчедръм и Вършец - по една.

До края на юли ще се обяви обществената поръчка за строително-ремонти дейности за всички центрове за спешна помощ и техните филиали, припомни министър Ананиев.

Какво става с новия модел

На 15 юли ще представя вариант на здравноосигурителен модел, който отново ще се обсъди, надявам се - за последен път, след което ще го представя пред Министерския съвет, каза още той. По думите му моделът води до увеличаване на контролните функции на участниците в здравноосигурителния процес.

Нецелесъобразното използване на средствата е непростима грешка и ще се постарая всички причини, водещи до това, да бъдат премахнати, увери Ананиев.