Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов излезе с позиция по повод преименуването на улица в Крумовград на името на старши лейтенант Николай Саръев, в която призовава общинските съветници от родопския град да не петнят паметта на загиналия офицер. Позицията беше разпространена от Министерството на отбраната.

Старши лейтенант Николай Саръев е един от петимата български военнослужещи, които преди 15 години загинаха при терористична атака срещу базата ни в Кербала, Ирак. По признания на колегите му и по оценки на командирите му младият офицер е притежавал високи професионални и нравствени качества. Затова всяка година на 27 декември - денят, в който камион-бомба се взриви пред българската база, близки и военнослужещи почитат паметта на героя в родния му Крумовград, се припомня в позицията на вицепремиера. В нея се посочва, че неотдавна е станало известно решението на местния Общински съвет улицата пред бившето военно поделение, на която се намира и паметник на загиналите във войните, да носи името на старши лейтенант Николай Саръев. Територията на бившия казармен район, разположен в центъра на града, е предадена от МО безвъзмездно на местната община.

"С голяма изненада обаче научих, че тихомълком за офицера-герой е била отредена друга улица - странична и по-малка. А улицата пред бившето военно поделение, където старши лейтенантът е служил, по която бойците са тръгвали на учения и паради, ще носи името на друг човек - Юмер Осман, местен литератор-дисидент, лежал в затвора в Белене преди т.нар. Възродителен процес, който по-късно емигрира в Турция и никога повече не се връща в родния си град", заявява Каракачанов.

"Моите уважения към паметта на Юмер Осман, светла му памет! Но считам, че е много по-справедливо тази улица да носи името на офицера-герой, служил именно в това поделение и тръгнал по тази улица към безсмъртието".

Обяснението на кмета на града Себихан Ахмед, че промяната била поискана от майката на Саръев не се потвърди. За мен като министър на отбраната на България това е унижение на честта и достойнството не само на загиналия, но и обида за цялото българско воинство, заявява министър Красимир Каракачанов и призовава общинските съветници от родопския град да не петнят паметта на старши лейтенант Саръев. Саможертвата му в борбата със световния тероризъм не заслужава това, добавя вицепремиерът.