За първи път от началото на 90-те години, когато имаше подобни дискусии накъде да вървим и какво да правим - 30 години по-късно най-сетне се връщаме към важен, сериозен разговор.

Това каза в предаването "Преди всички" по БНР социологът Кънчо Стойчев по повод представената тези дни от БСП платформа "Визия за България", която е отворена за широка дискусия.

Стойчев оцени високо "самата инициатива".

Запитан програма за управление или смяна на системата е "Визия за България", той посочи:

"Анонсът на БСП не е партиен анонс, а обръщение към нацията. Не става дума за ляво и дясно, става дума за това накъде вървим, къде сме сбъркали, къде сме прекалили и сме отишли в крайност и какво трябва да коригираме. Същевременно се прави един много коректен и задълбочен анализ на процесите в Европа."

"Лъжа е, че няма пари" - така Стойчев атакува аргументите на ГЕРБ, че за предлаганата от БСП управленска визия няма да има средства:

"Това е най-голямата лъжа, най-грозната лъжа. Пари в България има. Проблемът е, че поради отсъствието на реформи в страната, цялата социална и бюджетна сфера е издънена. Това са продънени каци, в които се наливат все повече пари, за да се тушират моментни социални недоволства, да се засипват с пари като на рулетка, без да се реши нито един съществен проблем и след три месеца друга група изгаря, след четири месеца друг бушон, защото не се правят реформи.

А защо не се правят последните десет години реформи? Защото се върви по един начин на управление, който е гасене на пожари тук и там, без да се мисли как ние да направим ефективни нашите разходи и като направим реформа, просто да оптимизираме този разход. Пари има. Страната е пълна с пари."

В позицията на БСП има много висока степен самокритика, смята Кънчо Стойчев:

"БСП казва: "Да, ние участвахме в тази система. Ние имаме своите вини или ние поемаме тази вина и затова се обръщаме към всички българи, независимо от каква политическа партия, или безпартийни: Дайте да видим къде сбъркахме в цялото. Да, добре, и ние управлявахме, и други управляват, и трети управляват, и четвърти ще управляват, но не вървят нещата добре. България загива. България се обезлюдява. България се опростачва до степен, която ние не помним в българската история - такова опростачване и загуба на образование. И това е силата на тази позиция. Тя не застава в поучителна поза да казва: "Ето, ние сме по-добри от тези. Дайте сега "стани, да седна".

 

Като гигантска манипулационна глупост Стойчев определи тезата, че във "Визия за България" се връщаме там, откъдето сме дошли:

"Обругаването и поругаването на ролята на държавата доведе до това, че ние отидохме до крайност, в която си затрихме държавата. Днес, тази сутрин и утре сутринта, като се събудим, ние държава нямаме и не е необходимо човек да бъде умен, за да го вижда. То се вижда с просто око. И този документ казва: "Основната ни грешка е, че ние си съсипахме държавата, ние си съсипахме институциите и пътят напред е - независимо дали леви, десни, БСП, ГЕРБ, "Патриоти", няма никакво значение - ние трябва да си възстановим държавата."

Георги Харизанов

Снимка: Канал 3

Не знам какви експерти казват, че системата се лекува с одържавяване, национализация и наливане на държавни пари в губещи сектори, противопостави се анализаторът Георги Харизанов от Института за дясна политика:

"Това е разговор как да продължим назад, а не как да продължим напред, защото в този разговор се предлага ревизия на неща, които вече са направени, и завръщане към годините на плановата икономика, на централизацията и на държавната собственост в най-важните сектори. Така че това е всичко друго, но не и разговор как да продължим напред."

Един от големите малки недостатъци на управлението на ГЕРБ е, че когато възникне сектор на напрежение, то обикновено се потушава с финанси и се купува временно спокойствие, вместо да се правят реформи, призна Харизанов: "Да, това е така, само че да се каже, че за последните десет години не са направени никакви реформи, просто не е вярно и мисля, че г-н Стойчев много добре го знае."

Запитан дали Визия за България е покана за флирт и търси ли си Корнелия Нинова партньори за управление, Георги Харизанов коментира, че с оглед на предстоящите европейски избори догодина БСП не е в добра кондиция:

"Засилването на антиевропейската реторика, това, че България трябва да преразгледа желанието си за членство в ERM 2, в еврозоната и в банковия съюз, пролетта ще се отрази изключително негативно на резултатите на Българската социалистическа партия на европейските избори. На мястото на социалистите най-вероятно бих помислил също за представяне на някакъв документ, който да създаде позитивен шум около тази партия, но нека сме реалисти. Госпожа Нинова много добре знае какви са отношенията вътре в БСП, много добре знае, че има цели области на България, които няма да работят ентусиазирано в интерес на партията поради техните вътрешни противоречия. Така че не мисля, че представянето на тази визия е събитие от чак такъв мащаб."