Преди да стигне до образа на Александър Николов, чието лице се оказа на реалния французин Александър Мартинез, Василев много години „работи“ с истинското си име - още от 2004 г.

2012 г. обаче е ключова - тогава, наред с другите измами, младият мъж завлича и туристическата компания Usit colors с около 40 000 лв., показва разследване на bTV.

В официална позиция на компанията се казва, че Василев се е укрил, след като ги е измамил, и че е подправил рамков договор за продажба на самолетни билети, като се е представил за служител на дружество на име „Грийндев“. От дружеството обяснили, че той не е техен служител и че е подписът на договора е подправен.

В този период започва да се оформя и образът на Александър Николов, след като Спас разбира, че може да попадне по ударите на закона. Василев започва да използва десетки Фейсбук профили.

Тогава започва да изпраща и пари до семейството си. В Кочериново парите се теглят изключително активно през негови карти, за които се предполага, че са използвани от майка му и сестра му. Според справка съдружниците на Василев са пращали пратки до сестра му  Виктория в Благоевград.

През същата година обаче и един от измамените от Василев прави запис на свой разговор с него, в който той прави нещо като самопризнание – разказва за измамите и защо никой не може да го открие. Става ясно, че той е пратил 2000 – 3000 лв. на семейството си в последната година, защото били „покрили едно старо изпълнение“.

Казва, че е сам и не се прибира, за да не бъде намерен.

Подвеждането на хора със самолетни билети правел от „година и нещо, може би, преди това е имало един случай на подвеждане, или два“.

Твърди, че работи в швейцарска фирма със заплата 2000 евро. Бил маркетинг консултант, правел „проучвания преди разни пътувания.

"Общо взето, работата дистанционно става, не с офис. Таен клиент, нещо подобно“, казва още Спас.

И допълва, че ще се опита да върне парите, но „ще видим какви бонуси ще ми дадат за Нова Година“.

Според Василев зад Фейсбук профилите му стоят реални хора. По думите му случилото се в Ница било „едно-единствено недоразумение“. Споменава обаче и за случай в Амстердам. Споделя, че историята е станала неконтролируема за един месец, в последния момент.

„Просто не ми платиха и така“, обяснява той.

Василев заявява, че не става въпрос за измама, иначе щял отдавна да се покрие с парите. На въпрос защо го прави, той отговаря:

Нещо като покер, не мога да ти го обясня“.

Криминалният психолог Росен Йорданов коментира, че това е „по-възбуждащото и по-екзалтиращото“, защото в хазарта има правила, установени от друг, докато в случая правилата ги е определя самият Спас Василев.

Вчера съдът остави 33-годишния измамник окончателно в ареста, но заради стара измама от преди години. По новите десетки случаи на измами в социалната мрежа все още няма събрани доказателства.