Академията за дипломация на Испания връчи наградата "Посланик Хосе Мария Вело де Антело" на Симеон Сакскобургготски за принос към свободата, мира и разбирателството между народите на тържествена церемония, състояла се в Мадрид, съобщават от пресслужбата на Симеон Сакскобургготски.

Снимка: Официален сайт на Симеон Сакскобургготски

Академията за дипломация на Кралство Испания е неправителствена организация, основана от едни от най-изтъкнатите испански посланици. Тя е създадена от и за дипломати, но е отворена и към професионалисти от други сфери, свързани с дипломатическия свят, международните отношения и протокола.

Посланик Хосе Мария Вело де Антело, на чието име е наградата, е един от основателите на академията.

Снимка: Официален сайт на Симеон Сакскобургготски

На церемония, състояла се в Кралския салон на емблематичната сграда на клуб "Казино Мадрид", Н.В. Цар Симеон беше посочен като пример за дипломация, който "въпреки че познава добре миналото, винаги гледа към бъдещето."

По време на събитието беше изложено резюме на неговия живот, като специален акцент беше поставен върху заслугите му на "убеден европеец". По думите на Амадео Мартин-Рей и Кабиесес, представител на Испанската Кралска Академия по История, "Европа тече във вените" на Симеон Сакскобургготски.

Негово Величество призна, че е "изумен" от отличието и използва речта си, за да говори за България и сънародниците си, които по думите му са "народ, способен да разбира и да се адаптира".

В словото си Симеон Сакскобургготски изтъкна колко важно е човек винаги да помни корените си и откъде е тръгнал. Присъстващите на събитието, сред които множество дипломати и представители на испанската аристокрация, дълго го аплодираха.

Наградата му бе връчена от маркиз Едуардо де Лаиглесия. Статуетката е направена от сребро и мрамор и е дело на известния андалусийски скулптор Франсиско Парра.