Завещан имот на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград е продаден от Общината, но без знанието и съгласието на училището. Ръководството на гимназията води 20-годишна неуморна битка, за да си върне дарения имот, но към момента резултат няма, предава БНТ.

Славка Проевска и съпругът ѝ са възпитаници на бившата солунска гимназия. Още приживе те завещават наследството си на днешната Национална хуманитарна гимназия. Правят уточнението разпоредител да бъде Учителския съвет. Завещанието е написано през 1972 година, а за него от учебното заведение разбират 29 години по-късно.

"Оттогава госпожа Марковска (бившата директорка) води битка, за да влезем във владения на имотите, които има госпожа Проевска", заяви Марин Митов - директор на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград.

В периода, в който е написано завещанието, то не е имало юридическа стойност и с наследството се разпореждала държавата. След демократичните промени, стопанин на имотите става Община Благоевград, която през 2011 година дава разрешение имотът да бъде продаден, а инвеститорът да построи многофункционална зала в двора на училището.

"2014 година, когато кметът вече е друг, новият кмет предлага на Общинския съвет да продаде имота и точно това се случва и имотът е продаден. 2015 г. аз това случайно го научавам, ние дори не сме информирани", заяви Марин Митов.

Директорът разбира, че имотът е продаден за 400000 лева, а толкова са необходими за построяване на зала за училището. След консултация с юристи Митов сезира прокуратурата и сега се надява сагата да приключи в полза на училището.

"Неприятното е, че всеки нов Общински съвет и нов кмет, които идват си правят отменят решенията на предния и си правят техни неща. Защото като няма приемственост, не се случват нещата", заяви Марин Митов, директор на Националната хуманитарна гимназия.

Оказва се, че хуманитарната гимназия е общинско училище без самостоятелен правен статут и с цялата негова собственост се разпореждат кметът и Общинският съвет.

"Имотът и двуетажната сграда, за които става въпрос, не са описани изрично в завещанието, също така от завещанието не става ясно какви имоти е притежавала, като към него няма опис на същите", заяви Румяна Чорбаджийска, главен експерт в дирекция "Общинска собственост" към Община Благоевград.

С решение на сегашното общинско ръководство от 28 април 2021 година са започнали процедури за разглеждане на оферти. Търсят се и изпълнители за изграждането на многофункционална зала за благоевградската хуманитарна гимназия.