Прокуроти и екипи на Регионалната инспекция по околната среда и водите влязоха тази сутрин в ТЕЦ "Бобов дол" по сигнал, че там е възобновено изгарянето на отпадъци.

Директорът на ТЕЦ-а инж. Емил Христов обяви пред Нова тв, че на място ще се проверява дали централата разполага с всички необходими инсталации за опазване на околната среда и какъв точно отпадък се гори.

Той обясни, че според него проверката е рутинна или по сигнал. Той е убеден, че ТЕЦ-ът не замърсява въздуха в града. Инвестицията, която е направена, за да може ТЕЦ-ът отново да заработи и да издейства комплексното разрешително, е била за около 500 000 лева.

Резултатите от проверката, която е към своя край, ще станат ясни по-късно.

"Питаха ме как са протекли проверките през януари, февруари и март в ТЕЦ "Бобов дол", заяви пред медиите министърът на околната среда и водите Емил Димитров, след като се яви в прокуратурата във връзка с отпадъците, които се извозват от София и тези, които се насочват към ТЕЦ "Бобов дол".

По думите на Димитров от ТЕЦ-а са си купили и монтирали инсталации, след което заводът е започнал да обработва отпадъци.

Министърът добави, че е поел ангажимент пред прокуратурата да даде за миналия месец информация какви количества отпадъци са излизали от София към Враца, Сливен и "Бобов дол".

Емил Димитров обясни, че от София се извозват около 200 тона отпадъци за Враца, около 22-28 тона за Сливен и има изпратени, в няколко дни през миналата седмица, по 100 тона дневно за "Бобов дол". Той добави, че би могло да възникне криза с боклука в София, но Столична община трябва да се справи, докато не се направи заводът за третиране на отпадъци.

На 24 март от централата заявиха, че отново ще горят отпадъци, след като забраната на министъра на околната среда и водите отпреди два месеца е отпаднала.

Според информацията ще могат да се изгарят по 96 тона RDF отпадък на всеки 24 часа. Подновеното изгаряне на отпадъци предизвика сериозно недоволство сред местното население.

От ръководството на ТЕЦ-а обясниха, че от комините не излиза дим, който замърсява околната среда, а пара.