Toва заяви пред БНТ директорът на Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ ) Йордан Войнов, цитиран от КРОСС.
Вчера земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че единствено регистрирани в Агенцията по храните ресторанти и магазини ще имат право да предлагат пици, сандвичи и храни онлайн. Домашно приготвени торти и баници, сармички или салата вече няма да се продават в интернет.

"До преди една година бе истински хаос на пазара за хранителните добавки. Режимът им на легализация бе изключително лесен. Имахме случаи на ампули витамин С, а вътре имаше само вода, също така имаме заловени добавки, в които имаше почистващ препарат. Вече има ред в този сектор и хората трябва да бъдат спокойни", успокои Войнов. 

По думите му няма да има допълнителни такси за търговците, които ще влязат в електронния регистър на търговците, продаващи храни онлайн. От агенцията искали хората да се спокойни и затова се създава регистърът.

Попитан дали намаляват опитите за продажба на некачествени храни по празниците, Войнов заяви, че това е така и този факт много го радва.
Нерегламентираните места на продажба, павилиони, пазарите и ресторантите са най-опасни, заяви още той.
"Ако бъде хваната опасна храна с изтекъл срок на годност, има възможност тя да бъде изтеглена от пазара и да не бъде внасяна, но по отношение на по-ниското качество - това няма как да се случи", убеден е Войнов.

С наближаването на празниците започват масирани проверки и постоянен контрол в заведенията, магазините и всякакви обекти, които продават храна.  Имаме разработен план съвместно с полицията, ще има дежурни, няма да има почивни дни, целият капацитет на агенцията е на терена и работи, заяви той.

Попитан дали се спазва стандартът "Стара планина", каза, че има около 70-80 търговци, които предлагат подобни продукти.
"Редовно пазарувам и трябва да заявя, че нашите продукти са доста по-качествени от вносните. БАБХ не контролира цените, правим съвместни проверки с колегите от НАП и Икономическа полиция, те си гледат финансовите документи", обясни д-р Войнов.