Продуктът е открит от инспекторите на агенцията в складове и дрогерии и от днес започва работа по изтеглянето им, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов, цитиран от БТА.
Ампулите ще бъдат унищожени.

Три от пробите са с произход Испания, а една е от Китай. Войнов не можа да назове дистрибутора, но каза, че в момента се прави пълен опис на количеството им.
Четирите проби, изпратени за анализ в лабораторията в Хамбург, са потвърдили минималното наличие на витамина в ампулите.

Помолен да коментира регистрираните ампули с ниско съдържание на витамин С, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов каза, че виновните ще понесат строги санкции от няколко хиляди лева и това е предупреждение към всички останали.
Това вреди по два начина - първо на джоба ни, защото плащаме за вода, и второ на здравето ни, защото не ни помага, каза Найденов, цитиран от БТА.

По надлежния ред ще уведомим ЕК за това, добави Войнов, който със земеделския министър отчетоха дейността на агенцията по храните през първата година от създаването й, предаде БГНЕС.

Ампулите за пиене с витамин С, в които активното вещество е под нормата, са поне от две-три години на българския пазар, каза за БТА Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Всички дистрибутори в България продават тези ампули, уточни той.
По думите му вносителят на ампулите е "Натурфарма".

Той добави, че официално не е уведомен от агенцията за наличието на тези ампули, а информацията получава от медиите. Тези ампули с витамин С се внасят като хранителна добавка в България и има десетина вида такъв витамин С на ампули, допълни Костов.

Според него това е нелоялна конкуренция на българското производство. Не е важен етикетът на добавката, а контролът на нейното съдържание, каза още той. В този случай етикетът е много добре изработен, но липсва в достатъчно количество активното вещество, добави Костов.
Той допълни, че това е и заблуда на потребителя.

Ампулите са регистрирани като хранителна добавка, тъй като дозата е под 500 мг дневно, обясни Костов.

Би било опасност за пациентите, ако ампулите съдържат нещо, различно от витамин С, обясни той.
Анализите не би трябвало да се извършват в Хамбург, както са направили от агенцията по безопасност на храните, а в България, каза още Костов.

По думите му липсата на подобна лаборатория води до лош и инцидентен контрол.