Това каза началникът на служба „Пожарна безопасност и защита на населението” във Варна комисар Тихомир Тотев, цитиран от "Фокус".

Снощи 11-етажният хотел в курортния комплекс "Слънчев ден", собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов рухна, като според официалните данни един мъж е загинал, а трима се издирват. Тази сутрин бе съобщено, че липсва още един работник - Румен Кирилов, но по-късно стана ясно, че той е жив и здрав. Близките му обясниха, че Румен е успял да избяга от срутващия се хотел и се е спасил, а след това е започнал да помага в разчистването на отломките.

Вижте снимки >>>

Комисар Тотев посочи, че издирването продължава, но с всяка изминала минута намаляват и реалните шансове хората да бъдат намерени живи.

Надеждата умира последна, все още се надяваме”, каза началникът на варненската пожарна.

Той добави, че има още много отломки, които трябва да се разчистят, като работата на екипите ще продължи и в следващите дни. Спряно е обаче издирването със следово куче на Планинската спасителна служба към БЧК в Пловдив. Работата на мястото на инцидента продължава със специализирана техника.

След като мъжете не бяха открити в асансьорната шахта на хотела, която бе разчистена от спасителните екипи, единствената възможност, на която се разчита към момента е стълбище, което се е намирало между рецепцията и ресторанта в рухналия хотел.

Шансът е някой от тримата издирвани да е попаднал в мазето на сградата, под стълбище, което се е намирало между рецепцията и ресторанта в рухналия хотел или да е попаднал в джоб, образувал се от срутването.

Известни са имената и на загиналия и издирваните работници, но те трябва да бъдат оповестени официално от Окръжната прокуратура във Варна.

Имало заповед да не се влиза в обекта

Петимата оцелели работници са дали показания. Директорът на Областната инспекция по труда Иван Иванов каза за Радио Варна, че нито един от деветимата работници на обекта не е имал трудов договор.

В Главната инспекция по труда не е постъпвала информация за извършване на разрушителни дейности на хотел "Вероника". По информация на работници е била дадена заповед да не влизат в обекта, информират от ГИТ.

Според предоставената информация възложител на строителния обект е "Международен Панаир Пловдив" АД. Строител, на който е възложено извършването на строително монтажните работи, е "Планекс" ООД. От фирмата е изискана проектната документация, за да се установи с точност какви дейности е трябвало да бъдат извършвани.

Знае се, че от дружеството е нает подизпълнител - "Бултранспорт груп". От там на свой ред има нает друг, засега неустановен чрез официални документи, подизпълнител за извършване на разрушителни работи с помощта на едрогабаритна техника.

Няколко дни разрушителните дейности са извършвани безуспешно с малък багер. На 6 април той е бил заменен с по-мощен, но и с него дейността по срутването е била неуспешна. Около 16 ч. в деня на инцидента е имало разпореждане работниците да не бъдат допускани до обекта, тъй като е забелязано, че сградата се е наклонила.

Забраната е от координатора на дейността, който е представител на "Планекс". Според свидетелски показания неизвестно засега лице е разпоредило, въпреки забраната, пострадалите и още един техен колега да влязат в сградата с ръчни къртачи и резачи и да продължат разрушаването на колоните.

На това разпореждане се е възпротивил и техническият ръководител, който е представител на "Бултранспорт груп", но въпреки това работниците са влезли.

Единият от групата в момента на инцидента е излязъл да вземе техника, благодарение на което не е сред засегнатите.

Пострадалите лица не са имали трудови договори с нито едно от строителните предприятия.