Продължава завръщането на жителите от Хитрино по домовете им.  В северната част на селото, където пораженията са най-големи, хората все още влизат контролирано.

"Атмосферният въздух е чист, никъде не е засечен опасен газ и опасност за хората в Хитрино няма", обяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов по време на заседание на Областния щаб за защита на населението при бедствия.

Той обяви, че всички жители на селото, които са пожелали, са влезли в имотите си, като там е пуснато и електричество.

Възстановено е електрозахранването на всички запазени сгради в Хитрино, съобщиха от ЕНЕРГО-ПРО Мрежи. Екипите на фирмата днес са ремонтирали и най-засегнатата от взрива електропроводна линия, преминаваща покрай разрушената част от селото. Подменени са били счупени стълбове, 800 метра алуминиево-стоманени проводници и изолатори.

В подкрепа на пострадалите семейства, които останаха без дом, дружеството  ще изгради за своя сметка кабелните отклонения при построяването на новите къщи.

Работи се и по възстановяването на железния път на гарата в селото.

Вижте снимки >>>


Управителят на ВиК Шумен Красимир Марков заяви, че среща трудно с пускането на водата. Причината е, че в пострадалите къщи има спукани тръби и водомери, а без собствениците неговите служители не могат да влизат в домовете.

Заместник областният управител Петко Шаренков заяви, че всички цистерни от дерайлиралия влак се обезопасяват на площадката до село Каменяк. Фирмата, чиято собственост са те, има 15-дневен срок за изтеглянето им оттам.

Утре първите доброволни формирования ще влязат да почистват разрушенията от взривовете в Хитрино, съобщи още главен комисар Николай Николов. Продължава и полицейската охрана на селото, за да не бъдат допуснати кражби, а в тъмната част на деня в селото ще патрулира противопожарен екип, който да следи за пожари.

"Много от гражданите твърдят, че в своите имоти са имали ценности, пари, да не допуснем в последният момент мародерство. Хората свободно ще се движат, но ще бъдат наблюдавани", посочи още комисар Николов.

В следващите три дни комисия ще описва степента на разрушения върху жилищните и стопански постройки и ще излязат с оценка за щетите.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил заяви, че след описване на щетите, ще се започне и възстановяване. По думите му ще се следи много внимателно как се разходват средствата за строителство и ремонт, за да не се възползват недоброжелатели от тях.

На заседанието стана ясно още, че почти е възстановена и контактната мрежа на БДЖ и предстои пускането на една от железопътните линии Русе - Варна.

При инцидента в Хитрино на 10 декември загинаха седем души, 29 бяха ранени. Повече от 50 къщи и сгради в селото са частично или напълно разрушени.

Снощи само няколко души са пренощували в селото. Вода има, токът го пуснаха снощи, споделиха жители на Хитрино пред БНР.

"До нас се настани едно семейство, но къщите са празни. Всички комшии като се върнат, ще бъдем по-задружни. Вечер къщите са празни и тъмни, как се живее така?", допълват други.

Стресът от преживяното остава.

Къщата на Станка и Георги не е пострадала сериозно, но тази на сина им не е имала същия късмет.
"Сина ми, където живее. Вторият етаж, няма стъкла, няма крила. Там е по-лошо. Вратите, всичко е изкъртено", разказаха родителите пред БНТ.

Всички в Хитрино обаче са категорични, че въпреки мъката, въпреки стреса, са готови да продължат напред.

Общинският съвет в Хитрино обяви премиера в оставка Бойко Борисов за почетен гражданин на общината.