От решението на премиера за париране на идеята за по-висок акциз върху бездимните цигари ще спечели здравето на българите, както и бюджета за здравеопазване. Това заяви в интервю за Дир.бг д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Премиерът Бойко Борисов ще разпореди на парламентарната група на ГЕРБ да изтегли законопроекта, с който се иска увеличение на акциза за бездимни цигари. 

- Правилно ли бе решението на премиера да свали от дневния ред проекта за облагане на бездимните продукти с акциз?

Правилно бе, защото не позволи този скандал да продължи, а той щеше и да се задълбочи. Второ има сериозни доказателства за това, че печелившите от това решение няма да бъдат компаниите, които разработват това, а в крайна сметка ще спечелят от това българите и държавата, защото наистина има надежди в бъдеще за това да бъдат спестени огромни пари на бюджета в сферата на здравеопазването, ако се окажат бездимните продукти толкова ефективни, колкото предварителните резултати показват.

Нелогично е да бъдат увеличени цените на бездимните продукти. В крайна сметка увеличаването на акциза ще направи двойни тези цени на продукти, които са в пъти по-безвредни. Има доказателства от уважавани международни и държавни институти, които показват, че тези продукти са с намалено съдържание на вредни вещества и то значително над 95%-97%. Говоря за вредни вещества под формата на карцерогени, катрани и др., всичко това, което причинява рак, инсулт, белодробни заболявания. И в същото време да бъдат запазени ниските цени на доказано отровните цигари, които са основна причина за смъртността в България.

- А можем ли да посочим тези изследвания и да сравним с европейската практика?

- Веднага ще посоча примери. Здравната система в Англия реимбурсира /т.е. тя заплаща/ употребата на бездимни продукти при хронично болни пациенти, които не могат да откажат отровните цигари. Т.е. там хората са изчислили, че за пушачи, за които каквито и усилия да се полагат, не могат да откажат цигарите или не желаят, трябва да се предложи алтернатива. И тяхната система понеже е умна и има истински икономисти, а не псевдобюджетисти, каквито има тук, са изчислили, че е по-евтино да заплащат на тези хора продуктите, които очевидно намаляват риска, вместо след това да се чудят откъде да намират милиони и милиарди за лечение на рак, на сърдечно съдови заболявания, на белодробни заболявания.

Немски здравни каси обмислят в момента въвеждането на подобни стимули за продукти, които намаляват риска от вредния навик тютюнопушене.

Нов доклад на Public Health England (PHE), изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването на Великобритания, четвърти по ред на тема електронни цигари, който включва и тютюневи продукти с нагряване, прави изводите в доклада, че вероятно има намалено излагане на потребителите на вредни и потенциално вредни вещества в сравнение с цигарите и че: "Наличните данни дават основание да се смята, че тютюневите продукти с нагряване може да са значително по-малко вредни от конвенционалните цигари и по-вредни от електронните цигари."

На 6 май 2018 г. Федералният институт за оценка на риска на Германия (BfR) публикува статия за IQOS в Archives of Toxicology. В своето изследване те анализират основната струя на аерозола на IQOS при интензивен режим на употреба, установен от Министерство на здравеопазването на Канада, и констатират значително намаление на избрани токсични вещества (80-99%):

Обобщение на Националният институт по обществено здраве и околна среда на Холандия (RIVM) за химичния състав на аерозола. Те казват, че употребата на тютюневи стикове със IQOS е вредно за здравето, но вероятно причинява по-малка вреда от пушенето на конвенционални цигари.

Единственото проучване с някои негативни констатации е на екип от швейцарски учени (Auer и други) от Университета в Берн, публикувано в изданието JAMA, което представя данни, че при използването на продукта има горене.

Въпреки това проучването не е взето предвид при оценката на продукта от Американската агенция по храни и лекарства поради съществени грешки в методологията му.

Няма никаква логика, за мен да не се увеличи акциза на вредния продукт, който доказано причинява рак, инфаркт, хроничната обструктивна белодробна болест и др. и да не се стимулират продукти, които очевидно са с по-малко вредни вещества. Все едно на практика да кажем на хората: "Вие си пушете отровата, а ние след това няма да ви плащаме лекарствата за онкология". Може и да загубим 15 000 000 лева приходи в бюджета, но ще спестим 500 000 000 милиона лева за здравната система. Защото, ако вдигнем двойно цената на бездимния продукт, след това ще се плаща за лечения на заболяванията, които се предизвикват от доказаните отровни тютюневи изделия.

В много държави се разработват програми как при хронично болни пациенти с белодробни заболявания, които не могат да откажат тютюнопушенето чрез алтернативни методи да ползват алтернативни бездимните тютюневи изделия или други никотино заместителни терапии, така че в крайна сметка човек да може да си запази здравето. Тук аз съзирам сериозен страх и лобистки интереси по-скоро за това за това да се запази една индустрия за 2.3 милиарда лева постъпления в държавната хазна, а в същото време държавата ни отделя едва 1.2 милиарда лева за здравеопазване. Всички други пари идват от здравните вноски и от джоба на българина с преки плащания. Надявам се, че депутатите са били заблудени, а не са действали лобистки, още повече, че ние сме нацията с най-голям брой пушачи. Продължаваме да бъдем нацията, в която няма нито една държавно финансирана програма от специалисти за отказване на тютюнопушенето. Продължаваме да бъдем държавата с най-голям процент пушещи непълнолетни.

- Не е ли редно Министерство на здравеопазването да излезе със становище по проблема?

- Надявам се това да се случи. Европа още не е решила този въпрос и в момента започват дебатите и обмисля как да се направи така, че да се стимулира употребата на по-малко вредните продукти. С всички забрани за тютюнопушенето в скандинавските държави, които имат най-сериозна политика и програми за отказване от цигарите, около 20% от пушачите не се отказват от вредния навик. Точно на тези хора трябва да им се даде алтернатива поне като пушат да не струват пари на държавата и да не се самоубиват. Ние тук сега се правим на по-католици и от папата.

Това е първият продукт преди пет години, който Американската агенция одобри като по-малко вреден. Целта е държавата да харчи по-малко за болести, а зависимият човек от вредния навик да може да си гледа семейството и да работи. Метадоновата програма какво е? Тя е точно това - изкарваш някой от зависимостта, но той започва да си гледа децата, а не да е на улицата, да проси и да е дрогиран.

Ние от пациентските организации започнахме да обмисляме как да правим програми за отказване от тютюнопушенето и намаляване на вредата от този порок за нашите членове. Освен това  знаете ли колко деца с диабет пушат и техните родители казват "ние сме безсилни". Когато станат тези деца тийнейджъри и без това се чувстват различни от останалите, решават, че и те могат да пушат като връстниците си, колкото и да им го забраняват. Така, че алтернативата е огромен шанс за много българи.