След като вчера от Националния оперативен щаб разпоредиха болниците в цялата страна да обособят отделения за евентуални заразени с короновирус, защото капацитетът на тези, в които вече има настанени, е на изчерпване, днес изпълнението започна с пълна сила. Отделения с отделни входове за заразени с коронавирус, изграждане на кислородни инсталации, профилактика на апаратите за механична вентилация и превръщане на спортни зали в полеви болници - така изглежда преструктурирането, съобщи БНТ.

На този фон не липсва и притеснение сред медиците - основно заради недостига на предпазни средства. В Пловдив лекари подават молби за платен отпуск.

Окръжна болница в София е инвестирала до момента около 250 000 лева собствени средствата за реорганизация.

Отделна сграда с два входа - единият само за евентуално заразени с коронавирус - така е организирано инфекциозното отделение болница "Света Анна" в София.

"Разкритите легла в момента в инфекциозно отделение са 35. Имаме резерва при един внезапно настъпил взрив - още 5 легла. Отделно от това - тези болни, които се нуждаят от интензивно лечение, сме обособили сектор с всички предпазни мерки - с шлюз, със стая за обличане и преобличане, които са отделени", заяви д-р Николай Добрев - директор "Медицински дейности".

Инфекциозното отделение на Благоевградската болница пък разполага с 30 легла, отново разделени на два сектора - за потенциално-заразените и за доказаните случаи. Реанимацията също е разделена и е в готовност за пациенти в по-тежко състояние.

"При нужда могат да бъдат поставени на апаратно дишане като те ще бъдат изолирани от другите болни. При създадена обстановка - по-лоша - най-вероятно ще се наложи и помощ. Студентките четвърти курс, които са на стаж, със сигурност биха могли да помагат в лечебния процес", каза директорът д-р Огнян Митев.

В Пловдивска област 300 легла са приготвени да поемат заразени с коронавирус на първо време. Общинската и транспортната болница се преструктурират и ще добавят още 300 легла. Болница "Св Мина" ще стане втората инфекциозна за града.

"Някои от колегите не крия са разколебани. Знам за молби за платен годишен отпуск, но аз всеки ден съм в болницата и смятам, че в момента, в който тя бъде преобразувана и започне работа с вече изготвени графици, ще сме наясно колко човека ще бъдат на работа", заяви д-р Калин Калинов - директор "Здравеопазване" към община Пловдив.

Дани Каназирева, председател на областния кризисен щаб и областен управител на Пловдив, добави:

"От частните и държавните болници леглата, които и разполагат с апаратура са 160".

Само за 6 часа днес бе построена полева болница в спортната зала "Колодрума" в града.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров уточни:

"До петък всяко едно легло ще бъде самостоятелно, ще има паравани".

Три големи болници във Варна са готови да обособят сектори за заразени с коронавирус. От утре в Двореца на културата и спорта ще бъде разгъната военнополева болница с 300 легла, чието поставяне започна още днес. Пациенти ще бъдат настанявани там само в екстремна ситуация.

Две отделения - инфекциозното и това по физиотерапия - са в готовност да посрещат пациенти с коронавирус в хасковската болница. Те имат по 25 легла. Направена е нова кислородна инсталация, като всяко легло е снабдено с кислородна маска.

"Ние в момента разполагаме с 6 апарата за механична вентилация, 1 транспортен, но имаме възможности и да работим с други апарати- те са по-стари модели, но могат да вършат работа. Отделно имам уверението, че от Спешна помощ разполагаме още няколко дихателни апарата", каза д-р Георги Гелов - изпълнителен директор на МБАЛ - Хасково.

Университетската болница в Русе разполага с отделен изолационен сектор, оборудван с реанимационни легла. На двата налични апарата за механична вентилация се прави профилактика. При необходимост мултифункционалната спортна зала в Русе ще бъде превърната в полева болница.