Премиерът Бойко Борисов показа видео и снимки от хода на разпоредената от него тренировка по разгръщане на полева болница в спортна зала "Арена Армеец" в София.

Вижте снимки

В тренировката, която започна тази сутрин, участват Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването и Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Тя се ръководи от Националния оперативен щаб.

"До края на днешния ден се провежда първият етап от учението - устройване на временен център за настаняване на пациенти под карантина с възможност за прерастване във военно полева болница. Втората фаза на тренировката е - дооборудване с необходимото медицинско оборудване и апаратура. Третият етап е - съгласуване на действията на институциите по транспортиране, настаняване и обслужване на пациенти. Последната четвърта фаза на учението е - прекратяване на дейността на временния център за настаняване на пациенти под карантина", обясни Борисов.

Снимка: Официален профил във Фейсбук

По думите му, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов му е докладвал, че вече е създадена организация тренировката да се проведе и в други областни градове.

В държавния резерв и Министерството на отбраната са на разположение 15 000 легла, написа още премиерът.