Христова съобщи, че жена е загинала на място. Сградата е 13-етажна и от края на миналата година е в ремонт, тъй като е строена преди около 40 години.

„Предполага се, че жената се е движила в обхвата на сградата, която е доста висока. Заради силните ветрове скелето се е откъснало и жената е попаднала под него”, добави габровската кметица.

В Габрово има и пострадал мъж, не се съобщава какво е състоянието му.

Десетки сигнали за изкоренени дървета, клони и ламарини има на територията на Габрово. Разрушени са покриви и паянтови постройки, изпочупени са прозорци и витрини, а много улици са блокирани от рухналите дървета. Сградата на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" е с поражения, нанесени от ураганния вятър, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Засегнати са три отделения - УНГ, "Вътрешно" и "Кожно". Счупена е външна дограма. Откъртена е част от новата външна фасада на лечебното заведение.

Няма пострадали пациенти, а министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и премиерът Марин Райков са информирани за случая. На място са ръководството на болницата, представители на Регионалната здравна инспекция и Гражданска защита, които правят оглед на щетите. Пациентите са преместени, а от утре се очаква да започне възстановяване на засегнатите части.

Почти целият град, както и много села в областта, са без ток. Затруднени са мобилните връзки, както и достъпът до интернет. Има и пострадали.
48-годишен габровец е бил ранен, след като ламарина паднала на главата му на ул. "Софроний Врачански". Вятърът е съборил и 90-годишна жена на ул. "Македония", която е със счупен крак. На язовир "Александър Стамболийски" мъж е пострадал от паднал клон, но е отказал хоспитализация, а друг е със срязана китка от счупено стъкло на прозорец в Трявна.

Късно вечерта в четвъртък силата на вятъра е намаляла.

Министърът на вътрешните работи Петя Първанова съобщи пред bTV, че няколко души са пострадали и във Велико Търново, но нараняванията им не са тежки.
Областният управител на Габрово Мариян Костадинов допълни, че няма информация за пострадали в Севлиево и Дряново, но в Трявна и Габрово ситуацията е тежка.

В следствие на силния вятър в Габрово покривът на една от подстанциите е паднал върху електрически съоръжения и сега голяма част от града е без електрозахранване”, каза Костадинов.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов съобщи, че част от Дряново също е без ток.
"Има повредени съоръжения. Изпратени са групи от Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Шумен и Стара Загора. Предполагам, че щетите няма да могат да бъдат отстранени до светлата част на деня. Вятърът е ураганен”, каза още Йотов.
 
Петък, 15 март, се обявява за неучебен и неприсъствен ден за всички училища в Габрово. От местната администация призовават гражданите да се приберат по домовете си и да не излизат навън, да затворят плътно всички врати и прозорци и по възможност да стоят по-далече от тях.
Не виждам никаква превенция, която можем да осъществим, освен това, което правим – да предупреждаваме хората да стоят по домовете си”, каза още областният управител.

Поради паднали дървета беше спрано движението по пътищата Вонеща вода - Трявна и Габрово - Шипка (Шипченски проход) за всички моторни превозни средства, но рано сутринта в петък то бе възстановено. Остава затворен пътят Елена – Твърдица.

Тежко е положението в междугарието Горна Оряховица - Дъбово, където се очаква повредите по контактната мрежа да бъдат ремонтирани най-рано в петък по обяд, съобщиха от НКЖИ. Спряно е движението на влаковете в този участък.

Ураганни ветрове обхванаха почти цялата страна и нанесоха поражения на обществени и частни сгради. От началото на деня до 18 часа на телефон 112 са подадени 204 сигнала за произшествия на територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на МВР. 76 от тях са били за пожарни инциденти, а 124 – за спасителни и аварийни дейности.

Екипите на столичната пожарна и на областните управления „Пожарна безопасност и защита на населението” са  реагирали на 97 сигнала за паднали дървета, клони, надвиснали опасни предмети и отнесени части от покриви при бурните ветрове.

Най-много сигнали са подадени на територията на областите Пловдив, Хасково, Кърджали, Габрово, Благоевград и Ловеч. В различни части на страната има отнесени части от покриви на частни и обществени сгради.

По-рано през деня бурният вятър стана причина да бъдат евакуирани учениците от училището в Кричим. Там в петък също ще е неучебен ден.