"До тази дата правителството обеща много неща, които трябва да се случат – плащания на единица площ на всички селскостопански производители, безакцизно гориво от януари и други ангажименти", заяви пред БГНЕС зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.
До 15 декември да бъдат изплатени обещаните 70 милиона лева субсидии за животновъдите.

"Продължаваме да искаме оставки (на министрите на земеделието и финансите Мирослав Найденов и Симеон Дянков - бел. ред.) и до 31 януари ще видим дали те ще си ги подадат или ще се наложи да ги искаме отново. След тази дата ще решим дали да продължим с ефективните протестни действия", подчерта Христов.

По време на вчерашното протестно шествие зърнопроизводителите заявиха, че биха повярвали единствено на премиера Бойко Борисов.

В днешния десети протестен ден в цялата страна пък около 1000-та събрали се фермери се отказаха от шествие в столицата.
Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, призова участниците в протестите довечера в 20 ч. да са при машините си – трактори и автобуси, за да започне изтеглянето им от София. Това не може да стане по-рано, тъй като в момента те нямат разрешение от властите да го направят, за да не бъдат предизвикани задръствания в столицата. 170 трактора пристигнаха в София още в понеделник вечерта и имат разрешение да останат до довечера.

Зърнопроизводители от областите Русе, Разград, Силистра и Търговище обаче и днес блокираха ГКПП "Дунав мост" и ще спрат протестите утре заради решението на национално ниво. В 12 часа около стотина селскостопански машини тръгнаха от стоянката си на междунарoдния бул. "България" в Русе към кръговото кръстовище. От утре машините ще бъдат прибирани, но стачната готовност остава.

Мирослав Найденов приветства разумното решение на зърнопроизводителите, съобщиха от земеделското министерство. "Това осигурява нормалното предвижване на гражданите за празниците и функционирането на останалия бизнес в страната. Надявам се, след като отшумят емоциите, в най-скоро време да продължим нормалния диалог, какъвто винаги сме водили", заявява Найденов.
Министърът допълва, че пред целия сектор "Земеделие" стои въпросът за бъдещето на Общата селскостопанска политика на ЕС за периода 2014 - 2020 г.

Вчера земеделците се разцепиха.
Зърнопроизводителите не отидоха на срещата на стачкуващите с Мирослав Найденов.
Радослав Христов обясни, че не вижда смисъл от нея, тъй като министърът няма мандат да вземе и да подпише каквото и да е решение.

От Асоциацията на земеделските производители и Браншовият съюз на яйцепроизводителите, които бяха на срещата, обаче заявиха, че не подкрепят зърнопроизводителите и дори дори благодариха на правителството, че за първи път от 22 г. свиневъди и птицевъди получават някаква държавна помощ.
Найденов пък призова зърнопроизводителите за смирение преди Коледа и отчете като своя грешка, че досега ги е фаворизирал.