Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов, след като днес в 15 ч. той се срещна с представителите на всички подписали стачното споразумение, с изключение на Националната асоциация на зърнопроизводителите, които са в основата на протеста, предаде БТА.
На масата на преговорите бяха лидерите на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, Асоциацията на земеделските производители в България, Асоциацията на фермерите, Асоциацията на тютюнопроизводителите, Браншовият съюз на яйцепроизводителите и Асоциацията на индустриалните свиневъди.

Асоциацията на земеделските производители и Браншовият съюз на яйцепроизводителите декларираха, че не подкрепят протестите на зърнопроизводителите, съобщи "Фокус". Те дори благодариха на правителството, че „за първи път от 22 години насам свиневъди и птицевъди получаваме държавна помощ, макар и не в пълния размер, който сме поискали".
Лидерите на асоциациите, дошли на срещата, не подкрепят политизирането на стачката и исканията на зърнопроизводителите за оставки на Найденов и финансовия министър Симеон Дянков.

Междувременно първият протест на зърнопроизводителите в София завърши без резултат и по-рано от планираното. В сряда ще бъде решено дали протестите да продължат.

"Диалогът със зърнопроизводителите беше най-интензивен и като цяло те имаха претенциите да представляват сектора, а това не е вярно. Секторът не е само зърнопроизводство", коментира пред журналисти Найденов, цитиран от БТА.
Според него, в бюджета за земеделие 2012 г. на 100% са гарантирани плащанията във всички сектори и има определена редукция по схемата за единица площ в частта й национални доплащания.
Те ще бъдат редуцирани от 8.00 на 3.00 лв. и така парите за декар ще бъдат общо 25,50 вместо очакваните 28,50 лева, уточни Найденов.

По думите му, ако в момента цялото правителство или някой от министрите проявят слабост и се поддадат на натиска, ще се получи ефектът на доминото, предаде "Фокус".

Найденов припомни българската поговорка "С Бога и прилика" и апелира към зърнопроизводителите днес на хубавия християнски празник Никулден да се смирят и да се вслушат в нея.
Ако те са най-стабилният сектор и последните години наистина получиха много, нека днес да бъдат стълбът, на който да се опрат останалите сектори, призова той.

"Аз, освен министър, съм и гражданин и баща, и искам ние да имаме, освен нашето зърно – нашите месни произведения и плодове и зеленчуци. Затова трябваше в тази тежка ситуация да вземем това тежко решение", коментира Найденов.

По време на брифинга той получи одобрената от ЕК нотификация за безакцизното гориво, каквато някои земеделци се усъмниха, че въобще има. Документът ще осигури 70 млн. лева за безакцизно гориво на всички земеделски производители в отделните сектори. До дни тя ще бъде обнародвана в официалния вестник на Европейската комисия.
"Догодина реколтата може да не бъде добра и тогава те ще дойдат да ме молят.
Тогава те ще бъдат с претенциите си и тогава ще трябва да им помогна", прогнозира той.

Найденов отрече да има каквито и да е разногласия с финансовия министър Симеон Дянков и да е заложник в някакъв конфликт.
В неделя Дянков каза, че двамата от дълго време не отстоявали правилните позиции и даде пример с бившия транспортен министър Александър Цветков, който не направил правилните промени, огънал се и затова бил сменен.
Всеки може да казва каквото си иска, за мен е важно какво казва премиерът, коментира тази сутрин Найденов.