Фалшив сигнал за дете в кома вдигна на крак два екипа на Спешна помощ в Смолянско, където беше обявено бедствено положение. Те се отзоваха на повикване при извънредно тежки пътни условия, но стана ясно, че са били подведени.

В 8:33 ч. в събота на тел.112 се получава сигнал за помощ от турист в хотел в Пампорово.

"Получаваме сигнал за тежко болно дете, едва ли не в безсъзнание и въпреки затруднената обстановка, дежурният в РЦ-Смолян успява да мобилизира два екипа, един от Чепеларе и реанимационния екип от ФСМП-Смолян", каза д-р Велин Денев, директор на ЦСПМ-Смолян.

Снимка: btvnovinite.bg

Шофьорът, подкарал линейката при изключително тежки пътни условия, сподели, че по трасето е имало паднали дървета и е трябвало да спира, за да изчаква помощ от пожарната.

При пристигането на екипите става ясно, че такова болно дете няма, а човекът, който е подал сигнала, не може да даде смислено обяснение.

"Дал е някакви странни обяснения от рода, че една жена е минала и е казала", посочи д-р Велин Денев, директор на ЦСПМ-Смолян.

"Нискоразвити шегаджии в събота пускат сигнал за детенце в кома на Пампорово, в ресторант Вдигат се наши екипи, тежки машини и се оказва, че това е шегичка, фалшиво повикване", коментира д-р Бойко Пенков, зам.- министър на здравеопазването.

Снимка: btvnovinite.bg

В област Смолян дежурят общо 13 екипа - във всеки общински център, с изключение на Борино. Това означава, че заради фалшивия сигнал, населението на град Чепеларе е останало без екип, който да оказва спешна медицинска помощ.

От три години това е първата явна злоупотреба със Спешна помощ в Смолян. Започнало е разследване по случая.