Комитетът за борба с изтезанията към Съвета на Европа представи днес доклад за състоянието на местата за предоставяне на социални и психиатрични грижи в България.

В доклада е изразена тревога, че не са приложени много от досегашните препоръки за лечението, условията и правната защита на психично болните и на настанените в социални домове хора у нас. Отбелязва се, че през август представители на комитета са посетили нашата страна и психиатричните болници "Св. Иван Рилски", "Царев брод", психиатричната болница в Бяла, домовете за социални грижи в Куделин, Самуил и Говежда.

Посочва се, че на всяко от тези места са били получени сигнали, че служителите там малтретират болните. Допълва се, че твърденията за бой с пръчки са се потвърдили с намирането на такива пръчки в помещенията, използвани от служителите на домовете.

Отчита се видимо обновяване на домовете и подобряване на битовите условия в последните десетина години. Според доклада в посетените места липсват достатъчно на брой и подготвени служители. Авторите на доклада призовават незабавно да се прекрати използваването на вериги и катинари за обездвижването на болни хора.

Препоръчва се на настанените в тези болници и домове да се осигури свиждане в безопасни условия и при следване на противоепидемичните мерки, а служителите постоянно да бъдат изследвани за Covid-19. Изразена е подкрепа за намеренията на българските власти подобни здравни и социални заведения постепенно да бъдат затворени.

Сачева: Затваъряме проблемните Домове

"Има домове за социални грижи, в които условията са крайно неприемливи. Взели сме решение домовете в Куделин и Говежда да бъдат закрити, а домът в Самуил през следващата година", заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по повод доклада на Комитета за борба с изтезанията (CPT) към Съвета на Европа.

Докладът на CPT към Съвета на Европа е нещо, за което ние отдавна сме сезирани и правим необходимото, коментира още Деница Сачева.