Това предаде Франс прес, цитирана от БТА. През 2007 г. в Страсбург е подадена жалба от унгарския Център за защита на правата на умствено увредени лица, който заяви, че в България се прилагат дискриминационни практики, като се има предвид ниският процент посещаемост на училище на питомците на домове за умствено увредени деца.
Европейският комитет за социални права към СЕ прецени, че действително става дума за дискриминация. "Процентът на тези деца, които имат достъп до образование, е значително по-нисък, отколкото в другите категории деца", се посочва в публикувано в сайта на институцията изявление. Жалбата се основава конкретно върху доклада на българската Агенция за закрила на детето от 2005 г.
В този доклад се съобщава, че в 18 от посетените 27 дома, само 71 деца посещават обикновени или специализирани начални училища. Това е 6,2% от общия брой на тези деца. За сравнение във всички други категории деца този процент е 94. В 27 дома за умствено увредени деца в България са разпределени около 3000 деца. В някои домове, като например в София, нито едно дете не посещава учебно заведение.
В защитните си аргументи българското правителство признава, че голям брой от тези деца не посещават училище. То обаче заявява, че тази ситуация не важи eдинствено за умствено увредените и следователно твърденията за дискриминация са лишени от основание, посочва Франс прес. Страната е нарушила чл. 17 от този документ, твърди Европейският комитет за социални права към СЕ.