Ниската цена на електроенергията, която изкупува НЕК, за сметка на високата цена на електроенергията от американските централи смачква въгледобива и това е отрасъл, който е тотално обречен. Това каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев пред БНР.

Той мотивира това крайно становище с драстичния спад в цената на горивата и намаляващата цена на възобновяемите енергийни източници в световен мащаб.

Данев изтъкна още, че по силата на Монреалското споразумение през 2020 година при производството на електроенергия вече ще плащаме не 10 долара на тон емисии, както досега, а 50 долара.

"Държавата трябва да започне да мисли какво ще прави с всички тези работници и как ще ги мотивира за прехвърляне в други отрасли, каква преквалификация ще им направи", категоричен бе Данев.

Той изтъкна, че в основата на всичко е нереформираната енергетика:

"Правим каскада от политически грешки. Политическите грешки дават натрупвания и избиването на тези политически грешки започва – дали е „Бобов дол“, дали „Черно море“, дали ще бъдат откритите рудници в Димитровград, защото в дългосрочен план и те са обречени. Това е животът. Технологично въгледобивът е обречен. Либерализирахме и пазара на електроенергия, който прави всички тези рудници излишни. Здравеопазването, образованието и енергетиката са три болни системи, които се нуждаят от сериозна реформаторска смелост", смята Данев.