Така те изразяват протеста си срещу нередовно изплащане на трудовите им възнаграждения, намаляване на заплатите и орязване на придобивки като храна и транспорт.

Миньорите се оплакват от нечовешки условия на труд, липса на адекватно възнаграждение, а в последните месеци и никакво. Според тях имало миньори, които получили по 20 лева заплата.

Пълна гавра с нас и с труда ни, няма да спрем протестните действия, докато не дойдат отговорниците за мизерното ни съществуване, казват миньорите.

В момента в мината има трудови инспектори, които ще издадат предписания във връзка с протеста на миньорите и ще проверят твърденията им за нарушаване на трудовото законодателство.

Миньорите от втората смяна, които трябваше да влязат под земята в 15,20 часа, не успяха да отидат на работа. Те заявиха, че ще останат в централата на мината, за да подкрепят стачкуващите под земята свои колеги.

В централата на мината се водят преговори между управителя Красимир Чаврагански, директора на рудника Атанас Каптиев и синдикатите. Преди минути управителят и директорът влязоха в забоите, за да преговарят със стачкуващите.

Според информацията на синдикатите най-големият рудник на Балканите -"Бабино", предстои да бъде закрит заради оскъпяване на производството.

Според минни експерти заради дълбочината на залежите добивът на въглища в рудника излизал скъпо. Хора от ръководството твърдят, че миньорите ще бъдат пренасочени към други рудници на Мини "Бобов дол", и "Открит въгледобив" в Перник, който също се стопанисва от Христо Ковачки.

Вчера в Бюрото по труда в Дупница са били внесени документи за предстоящо съкращение на около 600 работника от рудника, казаха още от синдикатите.

В рудник "Бабино" в момента работят около 700 души.

"Водят се разговори, дори и в момента, с ръководството. Водим преговори част от хората, които ще бъдат съкратени, евентуално да ги пренасочим в другите рудници, тъй като според нас има възможност за това. Искането им е също освобождаването да става по чл. 328 ал 1. Т.1 или 2. – ликвидация, а не по взаимно съгласие или други точки",
заяви председателят на Миньорската федерация към КТ „Подкрепа“ Владимир Топалов, който отчете, че в рудника има въглища, но добивът е неефективен.

Исканията, които миньорите от Бобов дол поставиха на ръководството на дружеството, са получили положителен отговор, заяви регионалният председател на КТ „Подкрепа“ Йорданка Германова. Гарантиране на заплатите и спазване на договореностите при съкращаването на миньори са сред основните точки, внесени от синдикатите.