Каузата #задоброто обедини майки, доброволци и фирми, които за 3 месеца събраха 130 000 лева и с много труд и безсънни нощи ремонтираха Нефрологичното и Интензивното отделение на СБАЛ по детски болести "Проф.Д-р Иван Митев" в София. Тече кампания за набиране на средства и материали за ремонта на отделение в Инфекциозната клиника по чревни паразити към УМБАЛ ""Св.Георги"" в Пловдив

Шокирани от условията в ключови детски отделения, екипът на проекта #задоброто обединява хора от различни професии, които отделят от личното си време и полагат доброволен труд, за да организират благотворителни каузи в подкрепа на болниците в България. Опитват се също и да върнат доверието на хората към лекарите и медицинския персонал, които са подложени на много критики от българското общество. Болка, надежда и вяра прозират в искрените думи на хората, ангажирали се с каузата #задоброто, и от тях най-добре можете да разберете колко е драматична ситуацията и как без да разчитат на държавата нещата могат да се случат.

Майките и доброволците символично отвориха днес вратата на ремонтираната Педиатрия в София, станала скандално известна миналата година.

Ето и емоционалната им изповед на Фейсбук страницата на #задоброто:

"Да, това не е откриване, няма рязане на ленти. Има едно своеобразно отваряне на врата към ново начало. Ново начало за нас като общество, което последните няколко месеца заработи по начин, който и самите ние не очаквахме, заедно #задоброто #задецата, всеки с ръцете си, с душата си, с възможностите си. И най-вече с една възвърнала се вяра в доброто и това, че то наистина е заразно и зависи само от нас. Че няма невъзможни неща. Че примерът е най-добрият урок. Ново начало за една болница, която последните месеци беше на ръба. Единствената специализирана детска болница в България. Ние видяхме с очите си как работят тези хора. Видяхме с каква благодарност към всички, участващи в тази инициатива се отнасяха през цялото време. Отново видяхме как усмивките на лицата им се върнаха. Това не бяха лицата, които видяхме в деня на затварянето на отделението, когато ни помолиха да помогнем. Дарителството е нещо прекрасно. То не върши работата на държавата. Държавата -това сме ние. Дарителството показва грижата за своевременно решаване на проблеми, за които силите, средствата или волята на решаващите в държавата не са достигнали. Дарителството е доброволен акт и е част от интелекта и достойнството на едно общество. И това трябва да се подкрепя и насърчава и никога, никога да не се осмива и пренебрегва."

Снимка: #задоброто

Ремонтираното Интензивно отделение към столичната Педиатрия ще заработи на 3 февруари, когато ще има вече назначен анестезиолог.

Неуморните доброволци от #задоброто са свършили огромна по обем и важност работа, а на призива им за помощ се отзовават големи и малки фирми, частни граждани даряват средства и чудото с преобразената болница се случва. Строителна фирма прави замазката и боядисва с дарена боя, поправена е електрическата мрежа, сглобени са защитни кутии, шкафове и мебели, отново предоставени за каузата от голяма компания. Няколко художници работят дни и дълги часове, за да изрисуват четирите стаи и болничния коридор.

Снимка: #задоброто

Дарител осигурява и монтира 3 нови климатика, производител дарява 2 нови хладилника за медицинските препарати, от друг дарител са новите щори на прозорците и между болничните боксове. Семейство дарява инфузомат, други осигуряват 40 комплекта детско спално бельо. Закупени са 4 педиатрични легла и 4 антидекубитални матрака, стол за вземане на кръв, стойки за системи, екран за преглед на рентгенови снимки (негативоскоп), апарат за кръвно налягане и пулсов оксиметър, подходяш за бебета.

За първи път детското интензивно отделение ще има интраосална машина за поставяне на венозен източник, който служи за бързо вливане на лекарства директно в костта, ако медикът не може да постави интравенозна система на детето.

Много от дарителите на средства, материали и уреди изрично са пожелали да останат анонимни.

Много амбициозен е следващият проект на #задоброто- ремонтът на Инфекциозната клиника по чревни паразити към УМБАЛ ""Св.Георги"" в Пловдив. Там има нужда от смяна на дограма и врати в 25 стаи, както и боядисването им.

Ако искате да се включите под някаква форма и да помогнете на каузата им, пишете на Фейсбук страницата Проект #задоброто.