Няма да бъде закривано интензивното отделение на Педиатрията. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който бе в парламента за парламентарния контрол.

 

БСП поиска изслушване на Ананиев във връзка със спирането на спешния прием на Педиатрията в София, но искането първоначално беше отхвърлено. Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова посочи, че Министерство на здравеопазването е създало необходимата организация за спешния прием.

По-рано тази седмица, съвместно с представители на Центъра за спешна медицинска помощ - София и на болниците "Проф. д-р Иван Митев", "Н. И. Пирогов", "Александровска" и Националната кардиологична болница, е създадена пълна организация - алгоритъм на действие, начин на комуникация между отделните лечебни заведения - така че на всички деца да бъде оказана адекватна и навременна медицинска помощ. И трите болници - "Пирогов", НКБ и "Александровска" разполагат с необходимия кадрови ресурс, апаратура и техника, за да гарантират лечението на децата. Това стана ясно от изказването на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от парламентарната трибуна във връзка с преустановения прием на деца в интензивното отделение на СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев".

Той посочи, че усилията на Министерството на здравеопазването са насочени към изчистване на кадровите проблеми, които стоят в момента пред интензивното отделение на Педиатрията. "Назначил съм комисия, която ще направи пълен анализ на капацитета на отделението и ще бъдат предприети всички необходими действия за привеждането му в нормален работен режим", беше категоричен Ананиев.

"Използвам случая, за да се обърна отново към всички родители - няма да остане нито едно дете, на което да не бъдат оказани необходимите медицински грижи. Ние имаме прекрасни лекари и лечебни заведения, които се грижат за децата", посочи още министър Ананиев.

Той припомни, че през май месец тази година правителството отпусна 1,7 млн. лв. за Педиатрията. Освен това бяха увеличени цените на основните клинични пътеки, по които работи лечебното заведение, а лимитирането на легла в детските отделения и клиники беше премахнато.

От парламентарната трибуна министър Ананиев призова въпросът да не се политизира, защото са предприети всички необходими мерки за справяне със ситуацията.

Срокът за проверката на починалото три годишно дете се удължава

Относно резултатите от проверката във връзка с починалото 3-годишно дете, откъдето тръгна и напускането на лекари в болницата,  здравният министър информира, че по-рано днес е получил втори предварителен доклад. Причината е, че все още в Изпълнителна агенция "Медицински надзор" не са постъпили всички медицински документи по случая, в т.ч. и докладите от независимите експерти. "За съжаление се изисква още технологично време и за да бъде проверката напълно обективна, се налага срокът да бъде удължен отново", коментира министър Ананиев пред журналисти.

Снимка: БСП

По-рано от БСП поискаха оставката на здравния министър заради кризата с детската болница.

"Педиатър съм с почти 40 години стаж. Моля ви, г-н министър, с Вас се познаваме почти от 20 години, обърнете се наистина, не използвайте лексика като "актуализация", "синхронизация", "модернизация". Вие, като много интелигентен човек, не виждате ли, че има много сериозни проблеми в здравната помощ за децата?", това попита народният представител проф. Георги Михайлов министъра на здравеопазването от трибуната на Народното събрание. "Това са мерки на парче, които не решават основните въпроси на здравеопазването. Моля ви като българин, като човек, който е преживял съдбите на много деца в моя живот, обърнете се наистина към тези деца и към българската нация, опитайте се да решите тези проблеми. Останалото са само думи", категоричен беше той.

Георги Йорданов от БСП заяви, че това не е пътят. Може ли болница да съществува без спешно отделение?, попита той.

Снимка:БСП

"Току-що министърът на здравеопазването каза, че организират спешното лечение на децата, които изпадат от една болница и имат нужда от интензивни грижи. Точно по тази пътека мина за съжаление и детето, което почина. Това дете, което се нуждае от реанимация, ние трябва да го установим, да извикаме линейката и да го закараме в "Пирогов" - то вече няма да има нужда. Това не е пътят. Може ли болница да съществува без спешно отделение?, това попита народният представител Георги Йорданов.

Снимка: БСП

Стоян Мирчев от БСП заяви, че това е най-политическият орган и тук се правят политиките, които разрешават проблемите.

"Министърът излезе и каза, че тук не е мястото за политизиране на проблемите. Редно е да му обясните, че това е най-политическият орган и тук се правят политиките, които разрешават проблемите. Ако един министър не знае това и си мисли, че идва просто да разговаря на експертно равнище, много е сгрешил. Интензивно отделение на национална педиатрична болница е с 4 легла. Какви политики има, когато интензивното в София има 4 легла? Раздаването на пари, наливането в кофа без дъно, не разрешава никакви проблеми. Вие, г-жо председател, трябва да го призовете от тази трибуна да каже как и чрез какви политики ще реши най-накрая проблемите в българското здравеопазване. И ако не може да отговори на този въпрос, да си подаде оставката". Това каза секретарят на ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев.

Младен Тимчев от БСП заяви, че много болници отговарят на критериите само по документи

"Каквато е организацията на Народното събрание, такова е и състоянието на българското здравеопазване. Проблемът с липсата на кадри в болниците е хроничен проблем и не е само с педиатричната болница". Това заяви народният представител Илиян Тимчев. Той обясни, че много от болниците имат по две легла и са кръстени като интензивни отделения. "Много болници, включително и педиатрията, отговарят на условията само по документи.Трябваше да се случи нещастието с това дете, за да лъснат и тези проблеми със здравеопазването в България", завърши Тимчев.