Правителството на ГЕРБ е първото, което взе дивидент от 41 млн. лв. от ЧЕЗ, който не е реинвестиран, а от другите две дружества - около 2 млн. лв. От 20011-12 година държавата винаги е гласувала "за" разпределяне на дивидент. Това обясни на извънредна пресконференция бившият енергиен министър в кабинета "Борисов" Делян Добрев, цитиран от БТА.

По-рано днес от БСП обвиниха ГЕРБ, че преди да се продадат остатъчните дялове на ЕРП-тата на три пъти по-ниска цена, отколкото основните дялове, държавата не си е прибрала дивидента, който й се полага. От тази неизгодна продажба и несъбирането на дивидентите, държавата загуби 200 милиона евро, коментира лидерът на БСП.

Политиката на ГЕРБ доведе до тотално дебалансиране и срив в енергетиката като система, заяви Станишев. Той коментира, че у нас няма срив на производството на електроенергия, а на потреблението. По думите му много рязко е ограничено и битовото потребление, защото хората икономисват.

Проверката на прокуратурата и резултатите от нея потвърдиха и доказаха нашите твърдения, че по време на управлението на ГЕРБ държавата изобщо не се е грижила за своята собственост и бившите министри Трайчо Трайков и Делян Добрев не са упражнявали своите права и задължения като принципал, каза лидерът на БСП. Освен това според Станишев от ГЕРБ съвсем съзнателно, обслужвайки нечии корпоративни интереси, са изпуснали контрола върху пускането в
експлоатация на възобновяеми енергийни източници.

Делян Добрев обясни по-късно, че може да има намаление на такса "пренос" на електроенергия. От БСП настояват да се намали такса "пренос" и тя да се върне на нивата, на които е била до юли 2012 г. - 18 лева.

Тази възможност е залегнала в закона за енергетика и дава право на министър с извънредна заповед да го направи, защото ДКЕВР не може да диференцира преносната такса у нас и в чужбина. Когато имаш износ, клонящ към нула, умножен по 35 лв. такса за пренос, крайният резултат е нула, разясни Добрев. Т.е , продължи Добрев, ако имаш 1500 мегавата износ по нула, крайният резултат като приходи е нула.

Според Добрев с изявленията си социалистите имат за цел превантивно да реагират на въпросите на хората защо са похарчени 1,5 млрд .лв. за проекта "Белене", защо други 30 млн. лв. трябваше да бъдат дадени за ядрен референдум.С тези пари, припомни Добрев, можеха да бъдат санирани за сметка на държавата и безплатно за гражданите всички многофамилни сгради у нас и така сметките да намалеят с около 50 на сто.

Ексенергийният министър припомни, че при управлението на ГЕРБ в енергетиката са подписани новият договор за газа, с който цената му пада с 22 на сто и премахва посредниците по веригата - резултатът намалени сметки за парно на два пъти с 9 и 6 на сто. Вторият договор е за проучване дълбоко в Черно море на собствени находища от газ. След 4 години ще имаме доказани запаси и цената ще е с 35 процента по-ниска от тази на вносния газ, убедeн е Делян Добрев.