През тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 7 и 12 градуса, а най-високите - между 30 и 35 градуса, съобщи Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, предаде БТА.

Според него месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата.

През първото и второто десетдневие на юни въздушната маса над страната ще бъде неустойчива, с условия за чести превалявания и гръмотевична дейност. В отделни дни се очакват интензивни валежи и градушки.
Температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, особено през първото десетдневие.

През третото десетдневие ще настъпи относително стабилизиране на въздушната маса - валежите ще бъдат на по-малко места и ще има повече слънчеви часове. Температурите ще се повишат и ще са близки до обичайните за юни.

Според климатичната справка на НИМХ-БАН юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките. Обикновено дните с валеж са от 7 до 10, а в 2-3 дена валежът е повече от 10 литра на квадратен метър. Веднъж на десет години в планините вали и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

Според астрономическата справка в началото на юни слънцето изгрява в 5.52 часа и залязва в 20.58 часа. Продължителността на деня е 15 часа и 6 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5.52 часа и залязва в 21.09 часа. Продължителността на деня е 15 часа и 16 минути.

Началото на астрономическото лято ще настъпи на 21 юни в 13.51 часа, когато е лятното слънцестоене. Това е най-дългият ден в годината с продължителност 15 часа и 19 минути.