Лиза, дъщерята на проф. Асен Балтов - директор на "Пирогов", дари плазма във ВМА. "Днес успях да направя своето добро дело за месеца и да даря реконвалесцентна плазма във Военномедицинска академия - ВМА", написа в профила си във Фейсбук Лиза Балтова.

"В началото бях леко притеснена, но благодарение на д-р Савчева и персонала в болницата се чувствах добре и в сигурни ръце".

По думите й самото взимане на кръвна плазма се оказало неболезнено, а продължителността - около 30 минути.

"Дискомфорт нямаше- извадих късмет. На всичкото отгоре процедурата имала анти-ейдж ефект, споделя още Лиза Балтова. - Разбрах, че много други хора също са искали да дарят плазма, но броят на антителата в кръвта им не бил достатъчен. А някои изобщо не произвеждали. В други случаи дарителите са с придружаващи заболявания, което възпрепятства манипулацията."

"Надявам се все пак по-малко хора да имат нужда от преливане. Но ако мога да помогна по този на начин, защо не? Този апарат, с който се извлича плазмата, е една голяма немска машина от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Но тепърва в още болници в София и в други градове ще има подобни", споделя още тя и призовава да се пазим и да бъдем здрави.