Зачестяват случаите на измами с пътно транспортни произшествия. Чужди граждани предизвикват лек инцидент с автомобил и искат пари на ръка, за да се избегне намесата на полицията. Потърпевша русенка разказва историята пред БНТ.

Почивен ден. Жена е на паркинга на търговски център. Докато прави маневра с колата си, усеща удар. Спрелият в съседство автомобил внезапно потегля и се блъска в нея. От него излиза румънски граждани, който й иска 50 лв. за нанесени щети.

Жената коментира, че и на други нейни познати са искани пари от чужденци заради уж нанесени щети. Никой обаче не се е обърнал за помощ към служителите на реда. Затова и в Пътна полиция - Русе няма регистрирани подобни сигнали.

По-често измамени се оказвали пострадалите при леки инциденти.

"Имаме много ПТП-та, когато единият водач е ударил другия и е напуснал пътното произшествие, пострадалият водач се явява в "Пътна полиция", подава протокол, той се обработва, а на извършителя, освен че се издава протокол, се съставя акт съответно за липса на уведомление за катастрофа",коментира ст. инспектор Стилян Станев в "Пътна полиция" - Русе.

Застрахователите от своя страна съветват шофьорите да избягват плащане на ръка. Според тях най-често това се случва, когато нарушителят е употребил алкохол, няма документи за самоличност или няма сключена задължителна гражданска отговорност.

"Не е логично. След като си заплатил едни 250 - 300 лева за "Гражданска отговорност", да се бръкнеш в джоба за пари, които някой ти е поискал. Такова плащане на място то първо по никакъв начин не се документира и второ не е сигурно дали е дължимо". обясни Венцислав Великов, който е застраховател.

При инцидент, който не е регистриран в "Пътна полиция", глобите са между 50 и 200 лв.