До момента петицията, която започна след скандала с обявената от Димитров за свещена вода от базиликата в Плиска, е подписана от над 450 души. Инициатор е професорът по културна антропология в СУ "Климент Охридски" Ивайло Дичев.

"Настояваме Божидар Димитров (роден 1945 г.) да бъде пенсиониран от поста директор на НИМ. Този човек обижда научната общност с недоказани твърдения и небивалици, обижда националното чувство с търгашеското си отношение към наследството, превръщано в бутафория за пред туристи", се казва в подписката.

Според авторите на петицията шефът на НИМ обижда вярващите християни с "езически измишльотини и обижда публичния морал с гордостта си от това, че е бил сътрудник на Държавна сигурност, с конюнктурната смяна на политически убеждения, с грубиянското си поведение в медиите".

Още вчера друг университетски преподавател - проф. Калин Янакиев, заяви, че Димитров се е самоназначил за „главен жрец на републиката” и определи тезите му като „възраждането на вечния дух на Людмила Живкова”.

"Това, срещу което протестира учената колегия, е злоупотребата с тези разкопки за цели, които нямат нищо общо с духовността". Не е ли това изключително суеверие – България ке се оправела, когато щели да се възстановят 4 църкви (Димитров твърди, че Ванга е казала така - б.р.)", каза още Янакиев.

В позиция за сайта "Площад Славейков" пък поетът Недялко Йорданов написа директно, че "Божидар Димитров явно нещо не е в ред".

"Ръси наляво и надясно подсъдни епитети към хора с доказан авторитет, с което излага института, който еднолично оглавява толкова много години. Всеки, който оспорва неговата порочна теза за пълна реставрация на руините в противоречие с всички международни конвенции, харти и разпореждания на ЮНЕСК0, е обявен за „невежа”, „некадърник” , „мошеник”, а сега и за „сволоч”. А мен, освен „сволоч”, ме нарече и „мутризиран поет”.

По думите на Йорданов "всеизвестен подмазвач към силните на деня, той трябва да си полее главата от срам (но не с водата от Плиска) за всичките си политически лупинги и ченгеджийските си хвалби".

Междувременно ръководството на в. "Стандарт" обяви, че се отказва от инициативата да подари 10 000 флакона с "жива вода" от Плиска със съботния си брой в павилионите на "Лафка" по случай Голяма Богородица. Мотивът - "да не разпалва страховете и налива още вода в мелницата на раздорите". От изданието заявяват, че "няма ненаказано добро" и подчертават, че са имали специално разрешение от Димитров за инициативата си, която целяла да даде надежда на хората.

Това се случва, след като вчера премиерът Бойко Борисов заплаши, че ще спре финансирането на разкопките в Плиска, ако не се преустановят "комерсиалните дейности".
Самият той и няколко министри обаче преди дни бяха поръсени с вода от кладенеца по искане на Божидар Димитров.

Проверка показа, че във водата има нитрати, три пъти повече от нормата.

По повод коментари на журналисти, че обявената от него за свещена вода се е оказала опасна за здравето, директорът на НИМ отговори в типичния си стил:

"Не проявявате интерес към Плиска, а към шибаната вода, да му се не види".

КРЪСТОСАН ОГЪН: Свещена и чудотворна ли е водата в базиликата в Плиска?