Страховити кукери, старци и бабички, маскирани по всевъзможен начин деца и възрастни разтърсиха централния градски площад с танците си и гониха злите сили в продължение на няколко часа.

Участниците в жизнерадостния празник пресъздадоха народни обичаи, наричаха за здраве и плодородие, сътвориха с въображение и неподражаем хумор весели сценки за радост на многохилядната публика.

На площада "пристигна" и "Радецки" с Ботев, който развя българския национален флаг и прозвуча "Тих бял Дунав се вълнува". А вместо бомба да гръмне, от буре с барут излетяха бели гълъби - символ на мира и живота.

Най-многобройни бяха участниците от благоевградския квартал "Грамада" - 280 души се включиха в дефилето. Традиционно "Плаж махала" се представи с многолюдна група от 200 души, толкова бяха и участниците от трети квартал. От "Предел махала" дефилираха 150 души, от квартал "Струмско"- 160, от втори квартал - 140. От село Лешко пристигна група от 50 участника, от село Падеш маскираните бяха 100 души, от село Изгрев - 70.

Най-малкият участник в кукерски костюм бе шестмесечният Владислав. За да не се случат инциденти, какъвто имаше на Нова година по време на станчинарските игри в Петрич и след запалване на костюмите пострадаха четирима кукери, от които трима сериозно, участниците и публиката в Благоевград бяха предупредени да не палят цигари и огън по време на дефилето.

С по-малко пари от предходните години сега правим повече подобни празници в общината, каза кметът на Благоевград Атанас Камбитов, който поздрави участниците и присъстващите на фестивала. Той честити на всички новата 2013 година с пожелания да бъде здрава, мирна, ползотворна и благополучна.

Кметът благодари на участниците, че така всеотдайно съхраняват многовековната традиция на българските сурвакарски обичаи и кукерски игри.


Вижте снимки