Близо 15 млн лева поиска за 16-те декара парк зад хотел "Санкт Петербург", собственикът на парцела Байрам Солак, от община Пловдив. От месеци не стихват протестите на граждани, които не искат парка да бъде застроен. С искането им се ангажира и премиерът Бойко Борисов, който обеща паркът да остане зелена площ.

Кметът на Пловдив Иван Тотев уточни, че предложението на Байрам Солак вероятно ще бъде внесено в Общинския съвет за обсъждане, но беше скептичен, че някой от съветниците ще го подкрепи.

Той припомни, че Общината вече е заявила категорично, че няма да допусне на това място да бъде изграден паркинг. Експертният съвет преди около две седмици отчете желанието на гражданите на база на предоставена подписка и взе решение теренът да бъде определен за зелена територия в новия устройствен план на града, подчерта Тотев.

По думите му, след постъпилата жалба в Административен съд - Пловдив от страна на фирмата срещу отказа на Общината, единственият възможен път за решение на казуса е да стартират съдебни дела.

"Отказахме да бъде ползван и като временен паркинг, за което инвеститорът е обжалвал в административния съд. На всеки трябва да му е ясно, че сега вече не е 1944-1945 година, собственикът има нотариален акт и има право да обжалва. Така, че тръгваме на дела", заяви още Иван Тотев.

Паркът от 16 декара беше в активите на смесеното дружество "Пълдин туринвест". Бизнесменът Георги Гергов го продаде на Байрям Солак, който е родом от асеновградското село Мулдава.