"Пловдив ще остане зелен и в плана на града това остава парк. Уверих жителите на пловдивския район "Северен", че няма да се допусне застрояване, с което хората да бъдат ощетени от гледна точка на парковете. Другото нещо, което ще правим с министъра на финансите, е околовръстното на Пловдив."

Това написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов. Той се срещна днес с протестиращите жители на пловдивския кв. "Кършияка", предаде "Фокус". Преди няколко дни премиерът Борисов обяви, че иска на място да обещае на недоволните, че частният терен ще бъде запазен и озеленен.

"Разкрихме пъклените планове, че искаха нашият парк да се застроява. Реагирали сме навреме, създали сме комитет, два месеца се борим. Тъй като борбата е неравностойна - срещу нас стоят хора с много пари, се обърнахме към Вас, нашия премиер, за помощ. Лично ние вярваме само на Вас", заявиха представители на инициативния комитет. На премиера бяха връчени всички документи, събрани от комитета, във връзка със строежа.

"Местната власт днес има много важна работа - пратил съм ги да посрещат гостите. Общината е по работа, иначе да е тук", заяви Борисов в отговор на въпрос на присъстващите защо на срещата няма представители на Община Пловдив, освен районния кмет. (Вероятно премиерът има предвид посещението на папа Франциск в Раковски - б.р.)

През март жителите на кв. "Кършияка" излязоха на протест срещу застрояването на парка и масовата сеч на дървета там. Тогава протестиращите се подписаха под петиция, в която се настоява общината да си върне собствеността на парка, да го облагороди и да бъдат наказани виновните за поголовната сеч на дървета в него, извършена през последните дни.