На първо класиране с прием от септември тази година влизат 10 530 деца, съобщи пред журналисти зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов.

Класирането за учебната 2019/2020 г. беше извършено днес в Столичната община в присъствието на зам.-кмета Чобанов, на директора на дирекция "Образование" към общината Мария Минчева, пред родителски организации и медии.

Резултатите от класирането ще бъдат публикувани утре на интернет страниците на детските заведения, а родителите на приетите деца ще получат писма по имейл също утре.

Зам.-кметът Чобанов информира, че обявените свободни места в детските градини и ясли са 13 948, а кандидатстващите за тях - 19 903 деца. От тях 2227 вече са приети в детски заведения, но желаят да се преместят. 7146 са некласирани и ще се борят на следващите класирания за около 3500 места, информира Чобанов.

По думите му броят на кандидатстващите деца през тази година е с около 2500 повече от мината година. Това са деца, които са се преселили със своите родители в последната една година в София. Зам.-кметът изрази съжаление, че по-големият брой деца се дължи не на естествения прираст, а на механичната миграция на населението.

Второто класиране ще се извърши на 24 май, третото - на 7 юни, четвъртото класиране е на 21 юни. От 21 август започват текущите класирания, информира зам.-кметът Чобанов.

Той припомни, че в момента се строят седем сгради на детски градини, извършват се реконструкции и разширения на три детски градини. През тази година ще започне и строителството на осем сгради на детски градини, като е възможно броят им да бъде по-голям в зависимост от бюджетните параметри през средата и втората половина на годината, каза още Чобанов.